Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Gerhard Falkner, Apollokalypse

Gerhard Falkner, Apollokalypse


Εκδόσεων Loggia εγκώμιο ευγνωμοσύνης για τη σύσταση ενός συγγραφέα του βεληνεκούς του Gerhard Falkner κι ενός έργου εφάμιλλου μεγάλων μεταμοντέρνων μυθιστορημάτων - ποταμών που έφεραν ένα νέο ρεύμα στον χώρο των γραμμάτων παγκοσμίως.
 
Το παρόν μυθιστόρημα, που ήταν υποψήφιο για το Deutscher Buchpreis (Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου), κυκλοφόρησε στα ελληνικά τον περασμένο Νοέμβριο και, αναμφισβήτητα, αποτελεί ενα σημαντικότατο δείγμα της σύγχρονης εκρηκτικής γερμανόφωνης πεζογραφίας. Ο συνδυασμός Ομορφιά - Αποπλάνηση - Καταστροφή (αυτό φανερώνει ο παιγνιώδης τίτλος "Apollokalypse" που συστεγάζει τον Απόλλωνα, την Καλυψώ και την Αποκάλυψη) είναι διάχυτος σε όλη την έκταση του κειμένου το οποίο χτίζεται κομμάτι κομμάτι με τα υλικά της ομορφιάς, της σαγήνης, της εξαπάτησης, της απογοήτευσης, των άγριων κυμάτων της Ιστορίας, της τρικυμίας των ανθρώπινων σχέσεων και παθών, του έρωτα, της παράνοιας και της ολοκληρωτικής καταστροφής. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Γκέοργκ Άουτενριτ, συγγραφέας, ένας διονυσιακός ήρωας, ένας νάρκισσος με πολλαπλά είδωλα και θολωμένες ταυτότητες που αφηγείται και ανασυγκροτεί το παρελθόν του μέσα από ένα χάος προσωπικών καταστάσεων, εμμονών, κοινωνικοπολιτικών και ιστορικών εξελίξεων που σφραγίζουν και ανατρέπουν την πορεία του. Στο Βερολίνο των τρελών και των παθιασμένων, δεκαετιών '70, ' 80 και '90, εποχών επιφανειακά συναρπαστικών και εσωτερικά φλεγόμενων, οι χαρακτήρες του Falkner ζουν στα άκρα, συνουσιάζονται σχεδόν εμμονικά, λατρεύουν να αυτοθαυμάζονται, βυθίζονται στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, τριγυρίζουν σε πάρτι και σε σκοτεινούς δρόμους, ερωτεύονται, αποζητούν λύτρωση και απελευθέρωση από τα ίδια τους τα δεσμά, φλερτάρουν με τον κίνδυνο και τις ρωγμές της πόλης και της χώρας. Είναι ερωτικοί, ερωτεύσιμοι, σχιζοφρενείς και, κυρίως, διχασμένοι όπως η πόλη στην οποία κατοικούν και στην οποία πάντα επιστρέφουν.
 
Πλάι στον Άουτενριτ, ως ένα χρονικό σημείο, οι φίλοι του Ντιρκ Προύι και Χάινριχ Μπίτνερ. Ο πρώτος, ένας αδρανής τύπος δίχως στόχους και καθήκοντα και ο δεύτερος, ένας μανιοκαταθλιπτικός καλλιτέχνης. Και οι δυο κάτι ανάμεσα σε δανδή και επαναστάτη. (Ο Μπίτνερ αποτελεί έναν από τους πιο συγκλονιστικούς ήρωες μυθιστορήματος). Και η femme fatale Ιζαμπέλ, που ταξιδεύει μαζί τους σε μια ξέφρενη διαδρομή με προορισμό την κόλαση.
 
Φαντάσματα ανάμεσα σε φαντάσματα, χωρίς πολιτική αντίληψη, λίγο πρίν και λίγο μετά την πτώση του Τείχους, σε ένα τρεμοφέγγισμα που θολώνει εικόνες, σκέψεις και πράξεις.
 
Έπειτα, στη διπλή ζωή του Άουτενριτ έρχεται η Μπίλι που πλέκει ένα παθιασμένο σενάριο σωματικών ηδονών, συμβόλων και αναλύσεων με φόντο μουσικές, εισόδους / εξόδους σε / από μυστικές υπηρεσίες και επαφές με τη RAF, ανάμεσα σε συνείδηση και ασυνειδησία, πίστη και αναξιοπιστία.
 
Γυναίκες που έρχονται, αποπλανούν, εξαφανίζονται και πεθαίνουν. Άντρες που μένουν, αποχωρούν, αλλάζουν, γιορτάζουν τη μοναξιά τους, τις ψυχώσεις τους και την ερημιά του πόθου τους, έρχονται αντιμέτωποι με τους σωσίες - εαυτούς τους και την οριστική συντριβή των ψευδαισθήσεων που έτρεφαν για χρόνια, παλεύουν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη και στην αλήθεια που διεισδύουν και εξατμίζονται στη λήθη και στο ψέμα.
 
Πολυεπίπεδο, βλάσφημο, λυρικό, αριστοτεχνικό, σπαρακτικά υπέροχο σε σύλληψη, δομή και γλώσσα, το "Apollokalypse" γραφόταν επί μια εικοσαετία και έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πεζογραφημάτων που παραθέτουν στοιχεία, ιστορικά γεγονότα και κλίμα μιας ολόκληρης εποχής σε ιδιοσυγκρασιακή βάση. Είναι ένα μείγμα τέχνης, πολιτικής, Ιστορίας, έρωτα, θανάτου και υπαρξιακών εκρήξεων, με πλήθος αναφορών και υπαινιγμών που αποκαλύπτουν και αποκρύπτουν ταυτόχρονα.
 
Ο Falkner, βραβευμένος ποιητής επίσης, συλλαμβάνει και αφηγείται μέσω του ήρωά του, όλα τα ανομολόγητα, τα απόκρυφα και τα δυσδιάκριτα συγχωνεύοντας στη γραφή του όλη την ομορφιά και την αποκρουστικότητα του κόσμου.
 
Ξεχωριστή μνεία στην εξαίσια μετάφραση της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου που κατάφερε επάξια να δαμάσει τους όγκους λάβας ενός τέτοιου λογοτεχνικού ηφαιστείου.
 
 
Εκδόσεις Loggia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου