Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

María Fernanda Ampuero, Κοκορομαχία

María Fernanda Ampuero, Κοκορομαχία



Η María Fernanda Ampuero είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας από το Εκουαδόρ και εδώ έχουμε το πρώτο της πεζογραφικό έργο το οποίο προκάλεσε έντονη αίσθηση στις χώρες όπου μεταφράστηκε. Άρτι αφιχθείσα και στα ελληνικά, αυτή η συγκλονιστική συλλογή διηγημάτων, από τις εκδόσεις Σκαρίφημα, σε θαυμάσια μετάφραση της Ιφιγένειας Ντούμη. Δεκατρία διηγήματα που κόβουν την ανάσα λόγω της θεματολογίας, της ωμότητας, του ρεαλισμού και της ρηξικέλευθης γραφής τους. Δίχως ίχνος απόκρυψης, θυμίζουν δημοσιογραφικά χρονικά και μαρτυρίες καθώς περιλαμβάνουν ωμές περιγραφές και λεπτομέρειες και δίνουν βήμα και φωνή σε αθώα πλάσματα που βιώνουν την απόλυτη κόλαση μέσα στην πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία του Εκουαδόρ. Οι ιστορίες είναι ειπωμένες από τα χείλη παιδιών και εφήβων, κυρίως κοριτσιών, που υφίστανται σωματική και συναισθηματική κακοποίηση από γονείς και συγγενείς. Άλλες ιστορίες είναι ειπωμένες από οικιακές βοηθούς, μάρτυρες του Κακού και θύματα ρατσισμού και γελοιοποίησης ή από γυναίκες που προσπαθούν να αντέξουν την βαναυσότητα. Αφηγήσεις σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, σοκαριστικές, μακάβριες, άσεμνες, γραμμένες επιδέξια και με τόλμη για τη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον φόβο, τη σιωπή και το τραύμα που οι ηρωίδες και οι ήρωες των διηγημάτων σέρνουν σαν βαριές αλυσίδες έως την ενήλικη κατεδαφισμένη ζωή τους.  Η Ampuero δημιουργεί σκοτεινά οικογενειακά πορτρέτα, μιλάει μέσω των χαρακτήρων της για το φύλο, τις κοινωνικές ανισότητες και το Τέρας που παραμονεύει πίσω από κλειστές πόρτες. Αμφισβητεί άφοβα τον θεσμό της οικογένειας και ρίχνει άπλετο φως στις πληγές που δεν κλείνουν ποτέ, που ανοίγουν ξανά και ξανά, σαπίζουν, μολύνουν και μεταδίδονται.
 
Σώματα που δεν έχουν μνήμη, διψούν για αγάπη και ξεχνούν το αίμα που τα ενώνει. Σώματα που επιπλέουν στο νερό, σώματα που κρύβονται μέσα σε ντουλάπες και κάτω από κρεβάτια. Στους εφιάλτες υπάρχουν κλειδωμένες πόρτες και ο ήχος μιας αρμαθιάς κλειδιών. Το Χλώριο δεν μπορεί να απολυμάνει τη  βρωμιά πράξεων και σκέψεων.
 
Κοφτερά διηγήματα υψηλής έντασης και θερμοκρασίας για τη βία, τον παραλογισμό, την εξουσία, τη φρίκη και το θαύμα που περικλείουν οι τέσσερις τοίχοι ενός σπιτιού.
 
 
Εκδόσεις Σκαρίφημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου