Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Πέλα Σουλτάτου, Η θάλασσα δεν είναι μπλε

Πέλα Σουλτάτου,  Η θάλασσα δεν είναι μπλε




Μετά την εκρηκτική νουβέλα "Ανάποδες στροφές" του 2018, η Πέλα Σουλτάτου επιστρέφει με μια εξαίρετη συλλογή διηγημάτων, πρόσφατη κυκλοφορία των εκδόσεων Καστανιώτη. Διηγήματα ολκής που προκαλούν γέλιο, συγκίνηση, υγρασία στα μάτια πριν την καταιγίδα. Διηγήματα που κρατάνε μικρό σουγιά και σκαλίζουν μνήμες και παλιές -πρόχειρα επουλωμένες- πληγές, μιας και οι ιστορίες κάτι μας θυμίζουν, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.
 
Η Πέλα Σουλτάτου στέκεται μπροστά σε καμβά, διαλέγει τα πιο φωτεινά γήινα χρώματα και ζωγραφίζει εικόνες των παιδικών της χρόνων στην Κρήτη και σκοτεινές έννοιες όπως: τόπος κλειστός, αποχωρισμοί, προσωπικές χαράδρες, φόβοι, επιθυμίες, απογοητεύσεις, ασταθής πορεία προς την ενηλικίωση, αναζήτηση πτήσης προς την ελευθερία. Αναφορές στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τα πρώτα ποιήματα, στη δίψα για ένα ζευγάρι χείλη. Μια καντάδα το 1838, ένα ζωηρό κορίτσι που ματώνει και μαζί του ματώνει όλη η πλάση, η διάκριση κλίσης - κλήσης για τη γραφή, η κυρία Ερωφίλη που μιλάει ακατάπαυστα στον νεκρό σύζυγό της σε κρητική διάλεκτο περιμένοντας να ανοίξει τα φεγγίδια του, η Φωτιά που ακολουθεί κατά πόδας έναν άνθρωπο, η μυρωδιά της ναφθαλίνης σε μαύρο σώμα πόθου, η γυναίκα που πεθαίνει από υπερβολική ευτυχία, η τελευταία νύχτα της οικουμένης, δέντρα που μιλάνε και καταριούνται, ένα στοιχειωμένο σύννεφο, άνθρωποι που μεταμορφώνονται σε δέντρα.
 
Πάντρεμα στοιχείων μαγικού ρεαλισμού και ωμού ρεαλισμού, μύθων και αυτοβιογραφικών αφηγήσεων, δημοτικής και ροκ ποίησης σκάλισμα σε βράχο. Τα διηγήματα της συλλογής έχουν γέλιο, έχουν δάκρυ, έχουν μαγεία γιατί έχουν ζωή απ' τη ζωή. Έχουν ποικιλία σε ύφος και έκταση, υπάρχουν ολοκληρωμένες ιστορίες μισής σελίδας και ανολοκλήρωτες των πέντε και άνω σελίδων, όπου ο αναγνώστης μπαίνει στο "παιχνίδι" της πεζογράφου να δώσει ο ίδιος συνέχεια και τέλος. Μεθυστική ατμόσφαιρα με άρωμα δίκταμου και ήχους λύρας που συναντούν το hard rock με τις στιγμές λυρισμού να βγάζουν αγκάθια.
 
Ξεχωριστή η περίπτωση της Σουλτάτου στα ελληνικά γράμματα, με δυνατό αποτύπωμα και σκαπτικό εργαλείο για τις μνήμες της/μας.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου