Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Φραντς Κάφκα, Ο Μπλούμφελντ, ένας γηραιός εργένης

Φραντς Κάφκα,  Ο Μπλούμφελντ, ένας γηραιός εργένης



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"η βαλίτσα" μόλις έκανε την εμφάνισή της στον εκδοτικό χάρτη κρύβοντας στο εσωτερικό της ένα πανάκριβο δώρο - κείμενο της παγκόσμιας πεζογραφίας. Ανολοκλήρωτο έργο, "Ο Μπλούμφελντ", πλήρες νοημάτων μέσα στη μικρή του έκταση, με το αμίμητο ύφος του Κάφκα και τις έντονες πινελιές που δημιουργούν ένα έργο τέχνης με επίκεντρο την προσωπική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων και με φόντο τους μηχανισμούς εξουσίας και περιστρεφόμενους εφιάλτες.
 
Ήρωας του παρόντος σπαράγματος είναι ο Μπλούμφελντ που διάγει βίο τακτοποιημένο και μονήρη. Έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του, ώσπου εισβάλλει στη ζωή του το παράλογο και τα πάντα παραλύουν σταδιακά.
 
Η αρχική επιθυμία για απόκτηση σκύλου εξαϋλώνεται σχεδόν όταν δύο μικρές μπάλες μπαίνουν στο διαμέρισμα του γηραιού εργένη και παίζουν μπροστά του ένα ασυνήθιστο παιχνίδι: αναπηδούν, οπισθοχωρούν, τον πλησιάζουν, τον ακολουθούν, κοιμούνται και ξυπνούν μαζί του. Ο ήχος τους προκαλεί μια σειρά ήχων και χτυπημάτων σε όλο το εσωτερικό του διαμερίσματος. Ο Μπλούμφελντ επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτό το παράξενο ζευγάρι!  Κι ύστερα είναι και η δουλειά του στο εργοστάσιο λευκών ειδών: ο εργοστασιάρχης, οι πενήντα ράφτρες και οι δύο νέοι παρατρεχάμενοι που γίνονται οι ημερήσιοι εφιάλτες του κεντρικού ήρωα.
 
Σε αντίθεση με άλλα έργα του Κάφκα, στον Μπλούμφελντ κυριαρχούν τα κωμικά και γκροτέσκο στοιχεία χωρίς να λείπει η αίσθηση πνιγμού και απομόνωσης.
 
Αλληγορικό κείμενο πολλαπλής ανάγνωσης, σε δίγλωσση υπερφροντισμένη έκδοση που διαθέτει επίσης QR codes για σκανάρισμα με κινητό και ακρόαση του έργου από το διαδίκτυο.
 
Ο Αλέξανδρος Κυπριώτης, σπουδαίος τεχνίτης της μετάφρασης, έκανε θαύματα, για μια φορά ακόμα, σε μετάφραση, εισαγωγή και επίμετρο. Και αν "το ασυνήθιστο έχει τα όριά του", θα ευχηθούμε στην "βαλίτσα" του Κυπριώτη να μας επιφυλάσσει λογοτεχνικές εκπλήξεις χωρίς όρια.
 

η βαλίτσα / εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου