Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Λίλια Τσούβα, Το τραγούδι των Ινουίτ

Λίλια Τσούβα, Το τραγούδι των Ινουίτ



Ολιγοσέλιδη αλλά τόσο πλήρης υπαινιγμών, νοημάτων και ψυχής η εκπληκτική πρώτη συλλογή διηγημάτων της Λίλιας Τσούβα, που πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.
 
Σπουδαία και απαιτητική η τέχνη της μικρής φόρμας όπου απαιτούνται όρια και οικονομία λόγου, άξια θαυμασμού η συγγραφέας της παρούσας συλλογής που με μεγάλη δεξιοτεχνία και ακρίβεια έφτιαξε ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Ιστορίες εκτός ελληνικών συνόρων, σε μακρινές χώρες, όπου τα πάντα - άνθρωποι, φυτά, πουλιά, ζώα, δέντρα, έργα τέχνης - έχουν υπόσταση και κινούνται πλάι σε μυθικά πλάσματα της αυγής και της νύχτας.  Πρωταγωνιστές των διηγημάτων είναι ο άνθρωπος και η φύση και σκηνοθέτης είναι το Ταξίδι σε τόπο και χρόνο.
 
Οι δεκαέξι λογοτεχνικές "καρτ ποσταλ" της συλλογής είναι δεκαέξι στιγμιότυπα με θέα τον κόσμο: Ιαπωνία, Αμερική, Χιλή, Τολέδο, Λονδίνο, Αρκτικός Κύκλος. Καθημερινή ζωή εν κινήσει ή σε στασιμότητα, ψυχές εν βρασμώ ή σε νηνεμία: ένα τραγούδι που αντηχεί μέσα στις παγωμένες εκτάσεις, ο φόβος που χτίζει σπίτι μέσα στα σωθικά, ο πόθος που φέρνει στα χείλη στίχους από το Άσμα Ασμάτων, ένα διάγγελμα για αντίσταση στη λήθη, ένας σύντομος διάλογος με τον Δον Κιχώτη για την απουσία αγώνων και ονείρων, θραύσματα βίου μέσα από φωτογραφίες, πίνακες και αγάλματα που ζωντανεύουν, η ένωση του Μαγεμένου Αυλού με την Ιλιάδα, οι εικόνες ενός κόσμου σε σύγχυση.
 
Κάθε διήγημα και ένας πολιτισμός. Μια αύρα από παραμύθι, τα διηγήματα "Το τραγούδι των Ινουίτ", ευλογημένες σταγόνες μαγικού ρεαλισμού, ένα τραγούδι αντίδοτο στο συναίσθημα του φόβου, μια μπαλάντα διαμαρτυρίας ενάντια στην ομογενοποίηση και την παγκοσμιοποίηση που καταπίνουν σαν μαύρες δίνες την διαφορετικότητα και την ομορφιά των λαών, των τόπων, της γης. 


Εκδόσεις Βακχικόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου