Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Στα ΔΑΣΗ

Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Στα  ΔΑΣΗ

 
Από τα πιο πρωτότυπα σε σύλληψη, ύφος, ατμόσφαιρα και γραφή βιβλία της φετινής χρονιάς είναι, αναμφισβήτητα το "Στα Δ Α Σ Η" του Ιορδάνη Παπαδόπουλου.
 
Ένας συνδυασμός ημερολογίου, μικρών διηγημάτων με κοινό άξονα, σύντομων λογοτεχνικών δοκιμίων οικολογικού ενδιαφέροντος, τρυφερού οικολογικού μανιφέστου και λογοτεχνικής περιήγησης στα ΔΑΣΗ , με ζωντανή ποιητική γλώσσα, ένα υβριδικό μυθιστόρημα σε αποσπάσματα / φύλλα / κλαδιά. Ένας Thoreau της εποχής μας, ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, με δυο ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του, με τα ΔΑΣΗ του κίνησε το αναγνωστικό ενδιαφέρον, συζητήθηκε, σχολιάστηκε θετικά, διαβάστηκε, διαβάζεται και θα διαβάζεται ως ένα είδος λογοτεχνίας ακατάτακτης σε κατηγορία αλλά που οπωσδήποτε κατατάσσεται ως μια ξεχωριστή έκδοση που, λόγω της μορφής και του ύφους της, ριζώνει, βγάζει καρπό που ψηλώνει, βγάζει κλαδιά, γίνεται δέντρο αγέρωχο στο νου και στην καρδιά του αναγνώστη.
 
Ο Παπαδόπουλος παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, οικολογίας, δενδροκομίας, τέχνης, έκφρασης, γραφής, ζωής και στοχασμών σε μικρής έκτασης κεφάλαια ημερολογιακής καταγραφής με διακειμενικές αναφορές σε λογοτεχνικά έργα, μουσικές, ταινίες, performances και στους δημιουργούς τους. Στα ΔΑΣΗ, ο Henry D. Thoreau συναντά την Κοκκινοσκουφίτσα, τους Cure, τη Djuna Barnes, τον T. Bernhard, τον W. G. Sebald, τον Flaubert και τη Marina Abramovic.
 
Περιήγηση στα ΔΑΣΗ του κόσμου, στα βάθη και στα ύψη τους, και όσο η ανάγνωση προχωράει, η μυρωδιά του ΔΑΣΟΥΣ γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή, οι κορμοί προσμένουν ένα άγγιγμα κι ένα μέτωπο να γείρει πάνω τους για ανταλλαγή κοινής σιωπής.
 
Ο συγγραφέας - αφηγητής γράφει / αφηγείται / εξομολογείται για τα ΔΑΣΗ - με κεφαλαία -  όντας κοντά ή πιο μακριά τους, κουβαλώντας την εικόνα τους, τον ίσκιο τους, την αύρα τους και τα μεταφέρει αυτούσια στον αναγνώστη τον οποίο και μεταφέρει  σε ένα τόπο συναισθηματικό και αποπνικτικό με μια διάσταση σχεδόν ευλαβική, ποιητική και αλληγορική για τη φύση, τον άνθρωπο, τα ΔΑΣΗ, τα δώρα τους και τις ανάσες τους. Ο συγγραφέας - αφηγητής γράφει για τα ΔΑΣΗ μπροστά σε ένα βάζο με ασφόδελους μαζεμένους από τον Λυκαβηττό, φέρνοντας στο σπίτι του το ίδιο το ΔΑΣΟΣ, "την πεμπτουσία των αρωμάτων και των γεύσεων" όπως είχε γράψει ο Thoreau στο θρυλικό του "Walden ή Η ζωή στο δάσος".
 
Τα ΔΑΣΗ που πρωτογνωρίσαμε ως παιδιά μέσα από τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και του Σαρλ Περό, εκεί όπου λαμβάνουν χώρα συναντήσεις με τον κακό λύκο και τους  μικρούς νάνους και ο δρόμος της επιστροφής χάνεται, είναι τα ΔΑΣΗ που ως ενήλικοι περπατάμε εντός τους, αγαπάμε την απόκοσμη σιωπή τους, χαράζουμε ένα όνομα ή μια ημερομηνία στον κορμό ενός δέντρου τους, δανειζόμαστε το οξυγόνο τους και το μυστήριό τους για να τα καταστρέψουμε αργότερα καίγοντάς τα. Περιπλάνηση στα ΔΑΣΗ, στα χρώματά τους, στην ανταλλαγή ενέργειας και μηνυμάτων, στη γλώσσα τους, στα χάδια τους, στα δάκρυα και στις κραυγές τους, στην αρχή και στο τέλος τους.
 
Τα ΔΑΣΗ είναι αγρίμια και φόβοι, παραμύθια και παρηγοριά τραγούδια και μνήμες, σπίτι και γυρισμός, το "τίποτα" και τα πάντα. Τα ΔΑΣΗ είναι εγώ, εσύ, εμείς. Ζωντανοί οργανισμοί που γεννιούνται, κάνουν τα πρώτα τους βήματα, μαθαίνουν, διδάσκουν, τρομάζουν, χαρίζουν, διαγράφουν, αφαιρούν, αρρωσταίνουν, καίγονται, κλαίνε και πεθαίνουν αφήνοντας πίσω του στάχτη και ένα ίχνος ανάμνησης φυλακισμένης σε παλιά φωτογραφία.  Άνθρωπος και ΔΑΣΟΣ στέκονται ο ένας απέναντι στο άλλο "σαν φίλοι, φόβοι, θηρία, δυο θαύματα", σε ένα ημερολογιακό μυθιστορηματικό οδοιπορικό που ξεκίνησε λίγο πριν την καραντίνα τον Μάρτιο του 2020, συνεχίστηκε σε ολόκληρη τη διάρκειά της, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021 και κυκλοφόρησε αρχές άνοιξης του 2022, από τις εκδόσεις Ίκαρος, έτσι απρόσμενα, όμορφα και τόσο αναγκαία σαν ένα δέντρο ξεχωριστό στο αλλόκοτο ΔΑΣΟΣ της απόγνωσης του καιρού μας.
 
Ένα δέντρο και η γραφή του Ιορδάνη Παπαδόπουλου: με ρίζες, κορμό, κλαδιά, φυλλώματα. Ο αέρας τα διαπερνά, τα λυγίζει, τους αλλάζει σχήμα κι εκείνα αντιστέκονται με όπλα τη δύναμη των λέξεων και την ευαισθησία, την επιθυμία σωτηρίας του σπιτιού τους στο ΔΑΣΟΣ, την ποιητική των εικόνων, το μέλλον τους, τα παραμύθια τους.
 
Εκδόσεις  'Ικαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου