Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Louis-Charles Fougeret de Monbron, Μαργκώ, η μανταρίστρα

Louis-Charles Fougeret de Monbron,  Μαργκώ, η μανταρίστρα


Ένα γοητευτικό ερωτικό κείμενο του 18ου αιώνα, η "Μαργκώ", το υπ' αριθμόν 4 της σειράς Opusculum των εκδόσεων Στιγμός, που συνεχίζουν να εκδίδουν σημαντικά κλασικά έργα μικρής έκτασης και υψηλής ποιότητας.

Η Μαργκώ, χάρη στην ομορφιά, την εξυπνάδα, την πονηριά της και τα "ξυπνήματα" του κορμιού της, από φτωχή μανταρίστρα γίνεται πόρνη, εξελίσσεται σε μια καθωσπρέπει αστή και αναρριχάται κοινωνικά. Πλάσμα και πνεύμα ελεύθερο, δίχως δεσμεύσεις και ενδοιασμούς, θίγει τα κακώς κείμενα της εποχής της, βγάζει γλώσσα στα χρηστά ήθη χωρίς να πηγαίνει απόλυτα κόντρα στο κατεστημένο. Θυμώνει και επαναστατεί απέναντι στην υποκρισία και την υπεροψία των ανδρών, κυρίως εκείνων που κατέχουν θέσεις εξουσίας.

Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ηρωίδας γίνονται αναφορές σε πρόσωπα και έργα της εποχής. Ολόκληρο το έργο, άλλωστε, αποτελεί αναφορά στον 18ο αιώνα, στην κυοφορία των μεγάλων αλλαγών και της διαμόρφωσης λογοτεχνικών δρώμενων, απότοκα της διαμάχης του λιμπερτινισμού και της απολυταρχικής εξουσίας.

Η Μαργκώ θεωρήθηκε άκρως τολμηρό πεζογράφημα άμα τη εμφανίσει του, κατηγορήθηκε ως βλάσφημο και επικίνδυνο πορνογράφημα που στηλιτεύει το καθεστώς και την θρησκεία, και οδήγησε τον συγγραφέα του στη φυλακή.

Πρόκειται για ένα έργο που αστράφτει από την αρχή ως το τέλος, είναι πικρά χιουμοριστικό και δηλητηριώδες. Και τόσο σύγχρονο, όπως όλα τα σπουδαία κλασικά κείμενα.

Η Μαρία Γυπαράκη, εκδότρια του Στιγμού, μας χάρισε μια έξοχη, παιγνιώδη μετάφραση καθώς και μια εισαγωγή που ακτινοβολεί από πληροφορίες, γνώση και Ιστορία.
 
 
Μετάφραση: Μαρία Γυπαράκη
Εκδόσεις Στιγμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου