Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Quentin Lafay, Το οχυρό

Quentin Lafay,  Το οχυρό

Έξι μόνο μέρες στην εξουσία και κατά τη διάρκεια τους ο ίλιγγος και τα σκοτεινά νερά της και η απόφαση διαφυγής προς εκείνο που κάποτε έμοιαζε μακρινό όνειρο και φόβος προσέγγισης. Ο Τερίς Μπερανζέ, καθηγητής πανεπιστημίου, δέχεται απρόσμενη πρόταση από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναλάβει Υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.
 
Έχοντας όραμα και σχέδιο και όντας φιλόδοξος και συνεπαρμένος, αποδέχεται την πρόταση ώσπου, άλλο τόσο απρόσμενα, υποβάλλει μια έγγραφη παραίτηση και χάνεται.
 
Τέσσερα χρόνια μετά, πιάνει την πένα του και εξιστορεί: γεγονότα και αίτια που τον οδήγησαν στην απόφαση φυγής, την ολιγοήμερη πορεία του και τα όσα βίωσε εντός και εκτός παρασκηνίων, εκείνη τη σχέση που τον σημάδεψε γιατί το "σ' αγαπώ" δεν βγήκε αληθινά από τα χείλη του. Κι εκείνον τον αποχαιρετισμό στην εξουσία που αποδείχθηκε πιο μεγάλος από το αντίο σε μια γυναίκα.
 
Χωρισμένο σε έξι κεφάλαια, όσες και οι μέρες παραμονής του Μπερανζέ στο Υπουργείο, με μια εισαγωγή κι έναν επίλογο, το οχυρό χτίζεται λίγο λίγο ως τη στιγμή της κατάρρευσης. Η πολιτική θέση γοητεύει και, ταυτόχρονα, απωθεί τον κεντρικό ήρωα. Το υπερμέγεθες εγώ του δεν ικανοποιείται, τα φώτα και οι φωνές τον ζαλίζουν, το όραμα έχει ρωγμές, η χαρά του για όσα ονειρευόταν μένει μισή γιατί η άλλη μισή είναι καρδιά σπασμένη σε θρύψαλα εδώ και καιρό. Μια λάθος κίνηση κι ένα προσωπικό οχυρό γκρεμίζεται. Από τα χαλάσματα φυτρώνουν φόβοι και ενοχές αγριόχορτα. Ο Μπερανζέ αποδυναμώνεται, ψάχνει εναγωνίως μια αρχή πριν το τέλος, μπαίνει σε διαμάχη με τα ηθικά του διλήμματα και το θαμπό χρώμα της φιλοδοξίας.
 
Ο Quentin Lafay εργάστηκε δίπλα στον Εμμανουέλ Μακρόν ως λογογράφος και υπεύθυνος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του. Παραιτήθηκε διαφωνώντας με την δεξιά πορεία της πολιτικής της κυβέρνησης. Κι εδώ στο πρώτο του μυθιστόρημα δεν παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο με υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις. Φωτογραφίζει και υπαινίσσεται όσα είδε και ένιωσε κατά το πέρασμά του από την σκηνή της πολιτικής και παρέδωσε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα λογοτεχνίας.
 
Θαυμάσια μετάφραση από την Κίττυ Ξενάκη.
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου