Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

John Williams, Το Πέρασμα του Μακελάρη

John Williams,  Το Πέρασμα του Μακελάρη


Ολιγογράφος ο σπουδαίος Αμερικανός John Williams που κατάφερε με τρία μόλις μυθιστορήματα να λάβει εξέχουσα θέση στο πάνθεον των κορυφαίων δημιουργών των αμερικανικών γραμμάτων. "Το Πέρασμα του Μακελάρη" κυκλοφόρησε το 1960 για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα "Ο Στόουνερ", το 1965 και "Αύγουστος", το 1972.(Εθνικό Βραβείο Βιβλίου 1973). Τρία εντελώς διαφορετικά είδη μυθιστορήματος με κοινό άξονα το ισχυρό αποτύπωμα της γραφής του Williams: γραφή φαινομενικά ήσυχη σαν φιτίλι που καίει υπογείως και οδηγεί στην έκρηξη.
 
Στο παρόν μυθιστόρημα κεντρικός ήρωας είναι ο Γουίλιαμ Άντριους, ο οποίος εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και, επηρεασμένος από τις θεωρίες του Έμερσον και του Θορώ περί φύσης και ανθρώπου, φεύγει προς τα δυτικά της χώρας του σε αναζήτηση και ανάκτηση του χαμένου του εαυτού. Φτάνει στο Πέρασμα του Μακελάρη, μια μικρή νεκρή πόλη του Κάνσας με ανθρώπους φαντάσματα. Συναντά τον Μίλερ, έναν έμπειρο κυνηγό και πείθεται να χρηματοδοτήσει μια αποστολή κυνηγιού βουβαλιών στα άγρια όρη και τις κοιλάδες του Κολοράντο. Μαζί τους, ο Φρεντ Σνάιντερ και ο Τσάρλι Χοτζ. Ξεκινούν ταξίδι που, βάσει σχεδίου, θα τους αποφέρει πολλά χρήματα από τη σφαγή για το δέρμα των βουβαλιών. Η διάρκεια παραμονής τους υπολογίζεται στις έξι εβδομάδες. Πέφτουν έξω! Με τον Γουίλιαμ, αρχικά σοκαρισμένο και έπειτα απαθή, οι άλλοι τρεις άνδρες μπαίνουν σε ένα όργιο σφαγής των ζώων και η αίσθηση του χρόνου χάνεται. Έρχεται βαρύς χειμώνας και οι τέσσερις ήρωες, θαμμένοι μες στα χιόνια, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο, την πείνα, τη μοναξιά, το άλμα στο παράλογο. Μοιράζονται την ίδια αίσθηση της ασημαντότητάς τους απέναντι στο φυσικό κόσμο. Και η φύση λειτουργεί ως καθρέφτης των παθών και των φόβων τους. Με τον ερχομό της άνοιξης, ξεκινάνε ταξίδι επιστροφής που περιέχει αποτυχία, θάνατο, ναυαγισμένα σχέδια στην ορμή του ποταμού.
 
Συγκλονιστικό γουέστερν που έφερε τα πάνω κάτω στην κατηγορία του όταν κυκλοφόρησε. Μια σπαραξικάρδια αλληγορία - με μια ειρωνεία διάχυτη από την αρχή ως το τέλος - για την αποτυχία συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, για την ματαιότητα της απόκτησης εξουσίας και πλούτου με την κοφτερή, βίαιη και βασανιστικά επιδέξια γραφή του John Williams.
 
Θαυμάσια μετάφραση από την Αθηνά Δημητριάδου. Ένα ακόμα σημαντικό έργο στον κατάλογο της μοναδικής σειράς Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου