Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Νίκος Μπακουνάκης, Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο

Νίκος Μπακουνάκης, Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο



Άρτι αφιχθέν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, το «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο» είναι ένα κράμα αυτοβιογραφίας, χρονικού, μελέτης και Bildungsroman. Ένας χάρτης πρόσφατης πολιτιστικής ιστορίας και μια γεωγραφία ανθρώπων και συγγραφέων στα ελληνικά και διεθνή ύδατα. Και, ανάμεσα, όλες οι μεταμορφώσεις και οι εξελίξεις που φέρνει ο χρόνος με το πέρασμά του.
 
Δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, ο Νίκος Μπακουνάκης, επί μία εικοσαετία υπήρξε ο "μαέστρος της ορχήστρας" του ένθετου ”Βιβλία" στο Βήμα της Κυριακής, το οποίο και ήταν το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ημερήσιο Τύπο και έμελλε να αλλάξει ολόκληρο το δημοσιογραφικό, λογοτεχνικό και εκδοτικό τοπίο.
 
Πλήθος οι αναφορές σε σημαντικές προσωπικότητες, σε πόλεις, σε σκέψεις, στα παρασκήνια μέσα και γύρω από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη με διασταυρούμενα πλάνα στο Παρίσι, την πόλη που δημιούργησε συναισθηματική αγωγή και θεμέλιο στο κατοπινό έργο του Μπακουνάκη.

Βασισμένος στα προσωπικά του ημερολόγια, ο βραβευμένος συγγραφέας ζωγράφισε με μελάνι έναν καμβά με τα "Βιβλία" στο προσκήνιο και με φόντο την σημαντική συνάντηση λογοτεχνίας και Τύπου.

Η αφήγηση χωρίζεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο παρακολουθούμε την ιστορία ενηλικίωσης του συγγραφέα, την επαφή του με την ανάγνωση στα παιδικά του χρόνια, την εμπειρία και τον έρωτα για το χαρτί και τις λέξεις, τις σπουδές και την είσοδό του στη δημοσιογραφία. Στο δεύτερο κεφάλαιο πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Λαμπράκης και το σύμπαν του Βήματος. Και στο τρίτο, γίνεται πλήρης αναφορά στο ένθετο "Βιβλία" το οποίο έδωσε υπόσταση στο βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό αλλά και στις αλλαγές, τις τάσεις και τα ρεύματα της εποχής από το 1997 κι έπειτα.

Ο Μπακουνάκης "έπεσε στο μελανοδοχείο" και με την πένα του έδωσε στοιχεία για τον Τύπο και τη λογοτεχνία των τελευταίων 40 ετών. Το πολύ σημαντικό αυτό μυθιστορηματικό χρονικό διαβάζεται απνευστί υπό το φως της άχνας μυθικών προσώπων που διαμόρφωσαν τον συγγραφέα και, οπωσδήποτε, πολλούς από εμάς.

Σπουδαία έκδοση με μια γραφή απλή και τόσο εμβριθή ταυτόχρονα.
 

Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου