Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

James Baldwin, Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει

James Baldwin, Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει
 
Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει, αυτό θα συνέβαινε υπό τη μουσική υπόκρουση ενός ατελείωτου blues που θα εξιστορούσε έρωτα, θλίψη, πόνο, φτώχεια, ανεργία, αγώνα για κοινωνική άνοδο, μάχη ενάντια στον ρατσισμό, ανθρώπους-στόχους και όνειρα-στάχτες.
 
Το σημαντικό αυτό μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πόλις και  ήρθε να προστεθεί ανάμεσα στα μυθιστορήματα-μελέτες για τον ρατσισμό και τον άνθρωπο, ανάμεσα σε εκείνα που προσφέρουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό για ένα κόσμο που δεν αλλάζει ποτέ, εγκλωβισμένος στον "λευκό" ναρκισσισμό του και την εξουσία που παρέχουν το χρώμα και η καταγωγή.
 
Μια ανθρωποκεντρική ιστορία αγάπης, αφηγημένη από τα χείλη της δεκαεννιάχρονης Τις, ερωτευμένης βαθιά με τον εικοσιδυάχρονο Φόνι, νεαρό μαύρο γλύπτη. Ο έρωτάς τους είναι σαν ανθός βορά στα δηλητήρια των φυλετικών διακρίσεων και της βίας που εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, στο μεγάλο χωνευτήρι στην καρδιά της Νέας Υόρκης.  Τα όνειρά τους συντρίβονται από μια ψευδή κατηγορία: ο Φόνι κατηγορείται για τον βιασμό μιας Πορτορικανής, τον οποίο δεν διέπραξε και βρίσκεται στη φυλακή.  Η Τις, έγκυος στο παιδί του, μαζί με την οικογένειά της και τον πατέρα του Φόνι ξεκινούν ένα τεράστιο αγώνα για να αποδείξουν την αθωότητά του. Και βρίσκονται τελικά αντιμέτωποι με έναν ανθρώπινο-κρατικό-δικαστικό μηχανισμό για τον οποίο οι μαύροι είναι πάντα ένοχοι.

Τοιχογραφία μιας εποχής που δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τη σημερινή, όπου οι κοινωνίες εξακολουθούν να διαμορφώνονται πάνω στα θεμέλια της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Ένα σπουδαίο αλληγορικό μυθιστόρημα. Πίσω από το κεντρικό σκηνικό του έρωτα των δύο νέων και της αγάπης και της θυσίας των οικογενειών τους, στέκεται σαν πανύψηλο δέντρο φόντο η ίδια η σύγχρονη Ιστορία με τους διαρκείς αγώνες της μαύρης κοινότητας για κοινωνική ισότητα.

Η γραφή του Baldwin, λυρική και κοφτερή μαζί, αναδεικνύεται άψογα στα ελληνικά από την μετάφραση που δημιούργησε η Άλκηστις Τριμπέρη, και υμνεί την αγάπη, την πίστη, την αλήθεια, την ανθρωπιά και την ελπίδα. Βιβλίο φόρος τιμής στα blues και τον δρόμο που γεννήθηκαν: την Beale Street.
 
 
Εκδόσεις Πόλις
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου