Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Νικήτας Σινιόσογλου, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ - Δοκιμή περιπλάνησης

Νικήτας Σινιόσογλου, ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ - Δοκιμή περιπλάνησης

Μάθημα γραφής, χρήσης της ελληνικής γλώσσας, έκφρασης, οικονομίας λόγου, ποιητικότητας, ατμόσφαιρας, δημιουργίας εικόνων και συναισθημάτων από τον Νικήτα Σινιόσογλου, διδάκτορα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Cambridge και εντεταλμένο ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
 
Αυτή θα ήταν η ορθότερη απάντηση στο τι ακριβώς είναι η "ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ": ένα βιβλίο-μάθημα! Ένα κράμα δοκιμίου, φιλοσοφίας, διηγήματος, πεζοποιητικού λόγου και λογοτεχνίας περιπλάνησης. Ένας μικρός τόμος κειμένων υψηλής ποιότητας, κειμένων βαθιά μελαγχολικών αλλά τόσο διαποτισμένων με λυρισμό, άρα φωτεινών, την ίδια στιγμή.
 
Ο Σινιόσογλου, αφηγητής και περιπλανώμενος,σαν ξένο σώμα πάνω σε ένα "τόπο άπλαστο", μονολογεί, συλλογίζεται, θυμάται, φωτογραφίζει, σκάβει ακούραστα μια γη σκέψεων και ανακαλύπτει καρπούς λέξεων. Όσο πλανιέται παραέξω, τόσο μαζεύεται κι απλώνεται στον εαυτό του μέσα.
 
Οι εικόνες στο διάβα του απαθανατίζονται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μάντρες,παλιές αποθήκες, συνεργεία και σάπια τροχόσπιτα μετατρέπονται σε αναφορές που συνδέονται με τον κόσμο εντός και εκτός του αφηγητή.
 
"Μόνος ενώπιος ενωπίω μ' έναν τόπο που αρνείται να γίνει τοπίο είναι όλα τόσο πιο δύσκολα".
 
Ο Σινιόσογλου κοντοστέκεται, αντικρίζει κομμάτια του  παρελθόντος σε σωρούς, ψηλαφίζει το σώμα του εδάφους και πλέκει  ένα εγκώμιο για την ομορφιά, την ασχήμια, τη θλίψη και την ανεστιότητα του υπάρχειν.
 
Τολμά και κοιτά κατάματα αυτό που, οι περισσότεροι από εμάς, αποφεύγουμε να δούμε: ένα κομμάτι της χώρας σε εγκατάλειψη και σε φθορά, κι εκείνο της "απώλειας που βρίσκεται στην αφετηρία κάθε περιπλάνησης". Κι ύστερα κάνει βουτιά στα θολά νερά της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.
 
Σπάνια συγγραφική περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, ο Νικήτας Σινιόσογλου, σπάνιας αναγνωστικής θέσης στην καρδιά, η Λεωφόρος του.
 
 
Εκδόσεις Κίχλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου