Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Μισέλ Μπυτόρ, Τροποποίηση

Μισέλ Μπυτόρ, Τροποποίηση
 
Ένας εκ των σπουδαιότερων Γάλλων πεζογράφων, ο Μισέλ Μπυτόρ, δοκιμιογράφος, ποιητής και κριτικός τέχνης, ανανεωτής της αφηγηματικής τεχνικής και εκπρόσωπος του Nouveau Roman (Νέου Μυθιστορήματος), πολυβραβευμένος. Με την Τροποίηση απέσπασε το βραβείο Renaudot το 1957.  Με πρωτότυπη και πειραματική γραφή έπλασε ένα μυθιστόρημα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα των 100 τελευταίων χρόνων.
 
Γραμμένο σε β' πληθυντικό πρόσωπο και σε οριστική ενεστώτα, η Τροποίηση κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1990 σε θαυμάσια μετάφραση της Έφης Χατζηφόρου και με επίμετρο του Μισέλ Λερίς.
 
Πρωταγωνιστής, ένας ώριμος οικογενειάρχης που ταξιδεύει τρίτη θέση ώρα πρωινή με μια ταχεία από το Παρίσι προς τη Ρώμη, αλλάζοντας τη συνήθειά του να ταξιδεύει πάντα βράδυ πρώτη θέση. Ασκώντας σχεδόν αδιάφορα το επάγγελμα του εμπορικού αντιπροσώπου ενός οίκου γραφομηχανών και όντας σε προσωπικό και οικογενειακό τέλμα, μοναδικές του διαφυγές είναι η Ρώμη και μια νεαρή γυναίκα που συνάντησε εκεί σε προηγούμενο επαγγελματικό του ταξίδι. Η Ρώμη με την ιστορία της, τον καλλιτεχνικό της πλούτο, τα μυστικά της, την ομορφιά της, τους αρχαίους μύθους και τις τροποποιήσεις της, τον στοιχειώνει κάθε λεπτό και στήνει εμπρός του ένα μωσαϊκό φαντασιώσεων και αναμνήσεων.
 
Μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο γυναίκες, σύζυγο και ερωμένη, είναι ταυτόχρονα μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο πόλεις, Παρίσι και Ρώμη.
 
Διαδρομή με τραίνο και γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε λιγότερο από 24 ώρες. Ο κλειστός χώρος της αμαξοστοιχίας μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή όπου πάνω της παρελαύνει ένα πλήθος συνταξιδιωτών-συμπρωταγωνιστών διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών και κοινωνικής θέσης.
 
Ο ήρωας-ταξιδιώτης τούς δίνει φανταστικά ονόματα και ρόλους ζωής.
 
Αρχικός σκοπός του ταξιδιού, είναι να συναντήσει την ερωμένη του, να της ανακοινώσει ότι της βρήκε δουλειά στο Παρίσι, να την πάρει μαζί του σε μια έναρξη κοινή. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ο ήρωας θυμάται, φαντάζεται, ονειρεύεται. Έχει στο πλάι του ένα βιβλίο που δεν θα ξεκινήσει ποτέ και το οποίο αποτελεί τη μόνη του αποσκευή προς την ελευθερία.
 
Μια πορεία στις ράγες προς την τροποποίηση, ένα φως που αναβοσβήνει, ένα πειραματικό παιχνίδι του "κερδίζει όποιος χάνει", μια κάθοδος σε προσωπική κόλαση και μια άνοδος στη σκέψη του ρωμαϊκού φωτός.
 
Επιβλητικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, ταξίδι στην αλλαγή και στη συνείδηση.
 
 
Βραβείο Renaudot, 1957
Μετάφραση: Έφη Χατζηφόρου
Εκδόσεις Εστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου