Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Jacqueline Woodson, Κάτι αστραφτερό

Jacqueline Woodson, Κάτι αστραφτερό
 
Κάτι αστραφτερό, κρυμμένο κάτω από το σανίδι με τον διαφορετικό ήχο, κάτω από το τελευταίο σκαλοπάτι. Κάτι αστραφτερό μέσα σε σώμα του πόθου και σε ένα άλλο σώμα που θέλει να αποτινάξει την ανάμνηση. Κάτι αστραφτερό από τη θύμηση ανθρώπων που έφυγαν κι έγιναν φωτιά και χρυσός.
 
Ένα αστραφτερό λυπητερό τραγούδι είναι το νέο μυθιστόρημα της Jacqueline Woodson που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις, σε θαυμάσια μετάφραση της Άννας Μαραγκάκη.  Βασικά του θέματα, η οικογενειακή κληρονομιά και οι τραγωδίες της, οι ταξικές διαφορές, η αναζήτηση εαυτού και σεξουαλικής ταυτότητας, οι φυλετικές διακρίσεις, το παρελθόν που περνά σαν θαμπό κειμήλιο από γενιά σε γενιά.
 
Κατόρθωμα πραγματικό της Woodson σε περίπου διακόσιες σελίδες να αναμετρηθεί με μια χιονοστιβάδα αναμνήσεων και θεμάτων και να χωρέσει εν τάχει σχεδόν έναν αιώνα αμερικανικής Ιστορίας, με υπαινιγμούς και αναφορές. Η εξιστόρηση, καθόλου τυχαία, ξεκινάει το 2001 στο Μπρούκλιν. Η δεκαεξάχρονη Μέλοντι γιορτάζει την ενηλικίωσή της σε μια παραδοσιακή τελετή με συγγενείς και φίλους. Το κορίτσι είναι καρπός ενός εφηβικού έρωτα και αργότερα θύμα εγκατάλειψης από την μητέρα της, Άιρις, η οποία έφυγε για σπουδές στο κολέγιο όπως το επιθυμούσε.
 
Το κουβάρι ξετυλίγεται, τα σώματα στροβιλίζονται στη μουσική ακριβώς όπως και οι μνήμες στροβιλίζονται μπρος πίσω στο χρόνο. Τα πρόσωπα της οικογένειας στέκονται μπροστά στον "προβολέα - αναγνώστη" και εξιστορούν με ειλικρίνεια όσα τους διαμόρφωσαν και έριξαν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα στην καρδιά τους.
 
Κι όσο η αφήγηση ταξιδεύει, πραγματοποιείται υπογείως μια έρευνα: τι κάνει έναν γονιό καλό ή κακό και πώς επιδρούν πάνω του οι κοινωνικές νόρμες και απαιτήσεις.
 
Πλασμένοι με περισσή αγάπη και συμπόνοια οι χαρακτήρες του έργου από την σπουδαία Αφροαμερικανίδα συγγραφέα. Ακόμα και τα όποια λάθη τους συγχωρούνται γιατί είναι βαθιά ανθρώπινα.
 
Μια συγκινητική οικογενειακή μελέτη με τη βαριά σκιά που αφήνουν οι προσωπικές επιλογές. Ένα μυθιστόρημα κατάδυση σε βυθό ανθρώπινο, με κοράλλια και δίχτυα, με φυσαλίδες και άγρια ρεύματα.
 
 
Εκδόσεις Πόλις
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου