Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Percival Everett, Το σβήσιμο

Percival Everett, Το σβήσιμο

Άσκηση ύφους, μάθημα διεισδυτικής και εύστοχης γραφής, μελέτη για την εμπορευματοποίηση της λογοτεχνικής κουλτούρας, την αποσύνθεση της οικογένειας και την συγγραφική κρίση. Αυτή θα ήταν μια απάντηση στην ερώτηση "τι είναι Το σβήσιμο". Κυρίως είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης αμερικανικής πεζογραφίας με πειραματικό ύφος, τεχνική του εγκιβωτισμού, υποσημειώσεις σε σημειώσεις και ερμηνευτικούς κώδικες, χρήση προσωπικών επιστολών και κανονικής σύνταξης ενός πλήρους βιογραφικού σημειώματος, φανταστικούς διαλόγους π.χ. ανάμεσα στον Ουάιλντ και τον Τζόις, τον Βιτγκενστάιν και τον Ντεριντά. Όλα αυτά εντάσσονται σαν ιντερλούδια στην εξέλιξη του έργου.
 
Ήρωας είναι ο Θελόνιους Έλισον ή Μονκ, Αφροαμερικανός συγγραφέας και πανεπιστημιακός. Δέχεται απανωτές απορρίψεις από εκδότες για το τελευταίο του μυθιστόρημα μιας και δεν ακολουθεί την "πολιτικά ορθή" μέθοδο γραφής, δεν γράφει σαν μαύρος, τα βιβλία του είναι βαριά, είναι διασκευές του Αισχύλου και του Ευριπίδη, άρα μακριά από την αφροαμερικανική εμπειρία.  Ο Μονκ φεύγει από το Λ.Α και επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για να παρευρεθεί ως εισηγητής σε σεμινάριο λογοτεχνίας και να ξαναδεί την οικογένειά του.
 
Τα πράγματα παίρνουν τέτοια τροπή, ώστε ο Μονκ αναγκάζεται να εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον για να φροντίσει τη μητέρα του που πάσχει από Alzheimer. Οργισμένος από τον εκδοτικό κόσμο, ακόμα πιο εξαγριωμένος από την πετυχημένη κυκλοφορία ενός βιβλίου μιας μαύρης πρωτοεμφανιζόμενης, ξεκινά να γράφει και ο ίδιος, με ψευδώνυμο, μια παρωδία του ευπώλητου βιβλίου.
 
Μέσα σε έναν κυκεώνα οικογενειακών και προσωπικών αλλαγών, ο Μονκ βλέπει την "Πατολογία" του να εκδίδεται και να αποσπά το σημαντικότερο βραβείο της χώρας
 
Ανελέητη σάτιρα απέναντι στην συντηρητική στρατιά της αμερικανικής κοινωνίας, στα ΜΜΕ, στα παρασκήνια και τον μηχανισμό των best sellers και την φυλετική ταυτότητα, υπό την αφήγηση του Μονκ, του alter ego του, Σταγκ, και του ίδιου του Everett.
 
Λογοτεχνία αξιώσεων, "Το σβήσιμο", μια μετακίνηση από το δράμα στην κωμωδία με στάσεις στην παρωδία. Ένα καλειδοσκοπικό συγκλονιστικό μυθιστόρημα που χτίζει, χτίζεται και εκπλήσσει. Δυστυχώς, εξαντλημένο από τον εκδοτικό του οίκο, ένα έργο το οποίο ευελπιστούμε σύντομα να επανεκδοθεί.
 
Έξοχη η μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.
 
 
Εκδόσεις ΠΌΛΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου