Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Καταλειφός, Συμπληγάδες γενεθλίων

Δημήτρης Καταλειφός, Συμπληγάδες γενεθλίων
 
Γνωστός στο ευρύ κοινό με την ιδιότητα του ηθοποιού - εκ των σπουδαιότερων της χώρας - ακριβοθώρητου και ακούραστου εργάτη που λαξεύει την πέτρα της Τέχνης του, ο Δημήτρης Καταλειφός ανασυστήνεται ως εξαίρετος συγγραφέας-ποιητής χωρίς, ομολογουμένως, αυτό να προκαλεί έκπληξη. Όσοι τον παρακολουθούμε (εκτός από το θέατρο και τις πολύ ελάχιστες εμφανίσεις του στη μικρή οθόνη) στις σπάνιες συνεντεύξεις του, διακρίνουμε πάντα τον ισορροπημένο ειρμό της σκέψης του και τις αρετές της, το ήθος του, την ευαισθησία του, τις απόψεις του που  απέχουν από κάθε εντυπωσιασμό αλλά φέρουν ωριμότητα και αθόρυβο εσωτερικό πυρετό.  Ένας άνθρωπος του δικού του Ύψους δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζεται, και, μέσω του γραπτού λόγου και της ζωγραφικής, μιας ακόμα ενασχόλησής του.
 
Τα 65 κείμενα ποιητικής πρόζας του παρόντος βιβλίου γράφτηκαν από τον Δημήτρη Καταλειφό το διάστημα  από τα τέλη Φεβρουαρίου ως την 21η Μαΐου 2020, υπό συνθήκες εγκλεισμού λόγω της καραντίνας.
 
Με θέατρα κλειστά, μακριά από το σανίδι, τους ρόλους και τη φλόγα των ερμηνειών, η φλόγα ξεπήδησε απ' τη σκηνή και βρήκε καταφύγιο στο χαρτί: έγινε ταξίδι στα μέρη της μνήμης, χαραμάδα στο σκοτάδι και δρόμος χωρίς απαγορεύσεις.
 
Τα μικρής έκτασης κείμενα του Καταλειφού μιλούν σε πρώτο ή σε τρίτο πρόσωπο, εκφράζουν χαρές και στιγμές περασμένες, απευθύνονται σε πρόσωπα που έγιναν χαμογελαστές φωτογραφίες και σε χρόνια που χάθηκαν σε άδοξο αγώνα. Είναι κείμενα εσωτερικοί μονόλογοι, απευθύνονται στον εαυτό, σε χρόνο αόριστο και παρατατικό, σε οριστική ενεστώτα.
 
Η πολυθρόνα πήρε το σχήμα των σωμάτων που λείπουν, η σιωπή κυριαρχεί σαν το γιασεμί στο παιδικό παράθυρο, τα κυκλαδίτικα ξωκλήσια αναζητούν το χάδι του Θεού, τα τραγούδια των ερώτων ξεχύνονται απ' το ραδιόφωνο. Πάντα και παντού η μυρωδιά μιας θαλασσας, η πνοή των βιβλίων, το ακριβό άρωμα της μνήμης διαποτίζει κάθε φράση σε κάθε σελίδα.
 
Η ανασφάλεια απέναντι στον αδίστακτο παφλασμό του χρόνου μετατρέπεται σε καρδιά που αποκαλύπτεται για όσα έζησε, ζήτησε, κέρδισε, έχασε. Ένας χρόνος ακόμα, παραμονές γενεθλίων και οι Συμπληγάδες τους.
 
Μια αριστοτεχνική συλλογή παλλόμενων κειμένων, ένας τόμος- συνομιλία με τον εγκλεισμό του καθενός μας.
 
 
Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου