Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Μόνικα Οχέδα, Mandíbula

Μόνικα Οχέδα, Mandíbula


Η οικογένεια είναι κοφτερό σαγόνι, τα δόντια ξεσκίζουν σάρκες και το αίμα γίνεται ποτάμι γάλακτος. Στο λευκό του γάλακτος, χρώμα του φόβου.

Η Κλάρα είναι η νέα καθηγήτρια Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Δίγλωσσο Σχολείο Δέλτα High - School - for - Girls, που διευθύνεται από το τάγμα του Opus Dei.
 
Η Κλάρα πάσχει από αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού και εμμονές. Ντύνεται τη νεκρή μητέρα της, την κουβαλάει ως φωνή - φυλαχτό, πρότυπο, κατάρα. Η Κλάρα ζει στο λευκό του φόβου, καθρεφτίζεται σε μια ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης, χτενίζει τα μαλλιά της με τα δόντια του σαγονιού της μητέρας της. Η Κλάρα έχει στον εγκέφαλο μια φωλιά από κατσαρίδες, γιατί οι αρνητικές σκέψεις που σκότωνε, πριν πεθάνουν, γεννούσαν αυγά. Η Κλάρα φοβάται τις μαθήτριές της. Και τα σαγόνια τους...

Οι μαθήτριες του Σχολείου Δέλτα, γόνοι πλούσιων οικογενειών, αντιδρώντας στο αυστηρό εκπαιδευτικό και - συχνά - οικογενειακό καθεστώς, παίζουν επικίνδυνα ψυχολογικά και σωματικά παιχνίδια εξουσίας και ελέγχου. Τα σώματά τους είναι ενεργά ηφαίστεια. Κάνουν ακροβατικά πάνω από την άβυσσο του τρόμου και των εκκρίσεων, μυούνται σε φρικιαστικές ιστορίες του διαδικτύου. Εφευρίσκουν τον Λευκό Θεό (άμεση παραπομπή στον κοσμικό τρόμο του Λάβκραφτ), η αόρατη παρουσία του κατοικεί μέσα τους, του αποδίδουν φόρο τιμής με αίμα, βία, διαστροφή, εκδίκηση, σαδομαζοχισμό και προδοσία.
 
Η μυρωδιά του φόβου κατακλύζει σχολικές αίθουσες, αισθήσεις και ανάσες. Κορίτσια που γεννήθηκαν κανίβαλοι διδάσκονται να γίνουν τέρατα. Όλα πολτός σε ένα σαγόνι: φαντάσματα, ζωές σε καταδίκη, φωτογραφίες, μνήμη. Όλα γίνονται ένας βουβός ψυχαναλυτής, ένα στόμα που αρνείται και αποδέχεται. Όλα, μια απαγωγή κι ένα σχέδιο για το τέλος του φόβου.

Μια κατασκότεινη διαδρομή στο πυκνό τροπικό δάσος των γυναικείων σχέσεων: μητέρας και κόρης, καθηγήτριας και μαθήτριας, κοριτσιών στην εφηβεία που κατακρεουργούν σπίτι, σχολείο και οικογένεια.

Συνταρακτικό μυθιστόρημα πολλαπλών αναγνώσεων και μια δαιμονισμένη γραφή της νεαρής Ojeda από το Εκουαδόρ. Κάθε λέξη και μια μικρή ασφυξία.
 
Οπωσδήποτε μια συγγραφέας κι ένα έργο Αποκάλυψη.

Η θαυμάσια μετάφραση ανήκει στην Ιφιγένεια Ντούμη.


ٍΕκδόσεις Σκαρίφημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου