Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Θοδωρής Αστραίος, Φέτος η άνοιξη θα αργήσει

 

Θοδωρής Αστραίος, Φέτος η άνοιξη θα αργήσει

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Αστραίου, με τρεις ιστορίες αυτόνομες και ταυτόχρονα αλληλοσυμπλεκόμενες που αγκαλιάζουν στοργικά η μια την άλλη. Εκτυλίσσονται στο παρόν ή, για να το θέσουμε πιο σωστά, στο κοντινό παρελθόν, λίγους μήνες πριν, με την εμφάνιση του covid-19.
 
Οι ήρωες του σπονδυλωτού μυθιστορήματος, μόνοι ή λιγότερο μόνοι, έρχονται αντιμέτωποι με την εισβολή του ιού όσο οι ζωές τους κυλάνε, συνυφαίνονται και παίζουν περίεργα παιχνίδια.

Η Μαρίνα και ο Άγγελος δέχονται μια απρόσμενη "επίσκεψη" που θα ταράξει την καθημερινότητά τους, την ήδη κουρασμένη σχέση τους και το γάμο τους που παρουσιάζει ρωγμές και υγρασία σε σημεία.

Ο Στράτος και η Μυρσίνη, δύο ηλικιωμένοι σε γηροκομείο, αναπολούν, μοιράζονται συναισθήματα, αγωνίες, φόβο, αναμνήσεις και παρόν, όσο ο νέος ιός τυλίγει τον πλανήτη με πυκνή ομίχλη.
 
Και ο Σωκράτης, άστεγος, μαζί με τον σκύλο του, Λόκο, περπατούν στην κρύα πόλη που αλλάζει μουδιασμένη. Κι ενώ το σύνθημα των ημερών είναι "Μένουμε σπίτι", το δικό τους είναι "Μένουμε δρόμο", απόκληροι και ξεχασμένοι.
 
Αν κάτι κάνει τους ήρωες του Αστραίου να ξεχωρίζουν, αυτό είναι ότι παραμένουν άνθρωποι με πίστη στη ζωή και αγώνα ενάντια στο φόβο, την ώρα που ο κόσμος γύρω μπαίνει ορμητικά -συχνά με βία και αγριότητα- σε μια καινούργια σελίδα της Ιστορίας. Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων που αντιμετωπίζουν τα ζόρια τους με πραότητα και υπομονή, περιμένοντας εναγωνίως για μια Άνοιξη που θα αργήσει.
 
Κι όμως, δύο παπαρούνες και το πέταγμα ενός χελιδονιού μπορούν να κάνουν το θαύμα!

Ένα μικρό θαύμα και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, με σφιχτοδεμένη πλοκή, γραφή έντιμη, που βρίθει λυρισμού και στοχεύει στην καρδιά χωρίς εκβιασμό στο συναίσθημα.
 
Ο Αστραίος αιωρείται με το ένα πόδι στο παρελθόν τιμώντας τους σπουδαίους συγγραφείς που αγαπά, ενώ με το άλλο πόδι πατάει στο σήμερα με βηματισμό σταθερό προς το μέλλον. Κρατάει ψηλά τη σημαία της καθαρότητας σε γραφή και εγκάρδιας κατάθεσης κόσμων στο χαρτί. 
 
Εκδόσεις Οδός Πανός

2 σχόλια:

  1. ευχαριστουμε Γιαννη λακωνικη και καιρια η παρουσιαση , βρηκαμε τον ανθρωπο που διαβαζει για μας . και μας φερνει αναμεσα στις σελιδες των βιβλιων οχι στις παρουσιασεις κουβερτουρας των βιβλιων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή