Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Πάνος Καραβίας, Νύχτα εγκληματική με πράσινους καπνούς κρυσταλλωμένους στον ορίζοντα

Πάνος Καραβίας, Νύχτα εγκληματική με πράσινους καπνούς κρυσταλλωμένους στον ορίζοντα

 




Ετούτη η ολιγοσέλιδη αριστουργηματική νουβέλα του Πάνου Καραβία που εξέδωσαν οι εκδόσεις Σκαρίφημα ανασύροντάς την από τη λήθη, γράφτηκε κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής Κατοχής.

Λίγο πριν την έκδοσή της, τότε, λογοκρίθηκε από τις γερμανικές αρχές και ο συγγραφέας αρνήθηκε την δημοσίευσή της. Κυκλοφόρησε το 1957 στο περιοδικό Νέα Εστία για να εκδοθεί τελικά ως βιβλίο το 1977. Και ξανακυκλοφορώντας σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα μαγέψει τον αναγνώστη.

Πυκνός λόγος, μια εκπληκτικά μοντέρνα αφήγηση, γλώσσα ολοζώντανη, εικόνες που στοιχειώνουν νου και καρδιά και έλλειψη χρόνου και χώρου. Γιατί τελικά σημασία έχει η φρίκη του πολέμου ανεξαρτήτως τόπου και στιγμής, σημασία έχει ότι η κραυγή ενάντια σε κάθε είδος πολέμου θα ηχεί εις τους αιώνας των αιώνων.

Πάντα κάπου ένας άνθρωπος θα στέκεται σαν κουρελιασμένη σημαία που θα ανεμίζει και θα θυμάται και θα μετράει απώλειες, φωτιές, καπνούς,δάκρυα και χέρια σπαρμένα.

Πάντα κάπου στον κόσμο, μέσα στους πράσινους καπνούς της νύχτας, θα ακούγεται ένας θρήνος για ό,τι χάθηκε, μια φωνή που θα κομματιάζεται σαν κρύσταλλο πάνω σε βράχο κι ύστερα θα γίνεται έρμαιο των κυμάτων.

Κι ο Άνθρωπος θα στέκεται Ψηλός Ψηλά, αγναντεύοντας μια λιτανεία από ξύλινους σταυρούς.

Τριτοπρόσωπη αφήγηση του ανώνυμου ήρωα που συχνά απευθύνεται στον αναγνώστη ζητώντας του ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην αλήθεια. Για μια νύχτα εφιαλτική, με θρυμματισμένες ζωές -  κούκλες στις λάσπες και στο πλήθος, σε φωτιά αρχέγονη.

Εισαγωγή και παρουσίαση του Στέφανου Ροζάνη. Εξώφυλλο και μονοτυπίες, εμβόλιμα πλάνα στη νουβέλα, της Σελέστ Πολυχρονιάδη.

Εκπρόσωπος της γενιάς του '30, ο Καραβίας, με μια γραφή που ξεπερνά κατά πολύ την εποχή του, δημιούργησε μια σκοτεινή ποιητική ιστορία όπου τα πρόσωπα, μες στους καπνούς, αλλάζουν όψη και ταυτότητα.

Έργο υψηλής λογοτεχνικής αξίας, βιβλίο σαν θησαυρός παλιού ναυαγίου.
 
 
Εκδόσεις Σκαρίφημα
(Σειρά: Ανασύροντας από τη λήθη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου