Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Max Porter, Λάννυ

Max Porter, Λάννυ


Ένα χωριό κοντά στο Λονδίνο.
 
Ο Μακαρίτης γερο-Άκανθος, κάτω από τη φλούδα της γης, ακούει τις μπερδεμένες ομιλίες των ανθρώπων. Οι φωνές των ντόπιων, σαν νότες που τραμπαλίζονται σε παρτιτούρα μιας μουσικής συμφωνίας, alta voce, κι άλλοτε, sotto voce, σχολιάζουν και μιλάνε για καθημερινά πράγματα.
 
Ένας αιώνας ύπνου στην αγκαλιά μιας ρίζας. Κι ύστερα ο γερο-Άκανθος, αυτό το μυθικό αρχαίο πλάσμα, ξυπνάει μαγεμένο γιατί στ' αυτιά του ήχησε το αιθέριο τραγούδι της φωνής του Λάννυ.
 
Ο Λάννυ είναι ένα παιδί αλλιώτικο. 
 
Ξωτικό και άγγελος. Αγόρι αερικό που βαδίζει ενώ ίπταται, επικοινωνεί με τα δέντρα, "ειδοποιεί για θύελλες, έχει το νου του στον καιρό", ξεχειλίζει από αγάπη και αθωότητα κι έχει υψηλή αίσθηση του θαύματος.
 
Προκαλεί θαυμασμό και ανησυχία στους γονείς του, Ρόμπερτ και Τζόλι, και στον νέο οικογενειακό φίλο, τον Πιτ, ηλικιωμένο ζωγράφο, που δένεται συναισθηματικά με το παιδί, ενώ του κάνει μαθήματα ζωγραφικής. 
 
Μέσα από τις αφηγήσεις αυτών των τριών βασικών προσώπων, ο Λάννυ γίνεται ένα μικρό έργο τέχνης, τα φτερά του ανοίγουν, πετάει γύρω και μέσα σε μια φύση που θεριεύει.
 
Ώσπου μια μέρα, αυτό το φτερωτό αγόρι εξαφανίζεται.
 
Οι υποψίες στρέφονται στον Πιτ, οι φήμες φουντώνουν όσο ο Λάννυ παραμένει άφαντος. Ένας θίασος ανθρώπων και φωνών αναπτύσσουν θεωρίες, εικάζουν, χλευάζουν, κατηγορούν όσο λαμβάνει χώρα ένα άγριο μιντιακό καρναβάλι.
 
Μύθος, παραμύθι, οικογενειακό δράμα, πλάγια ματιά στη σύγχρονη ζωή, στη διαφορετικότητα, στην περιβαλλοντική αποξένωση και στην αδυναμία ενσωμάτωσης σε ένα κοινωνικό σύνολο που αρνείται να αποδεχτεί το "καινούργιο και το "απ' αλλού φερμένο".
 
Μετά το αριστουργηματικό "Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά", ο Max Porter επέστρεψε πιο ώριμος, πιο ευφάνταστος με αυτό το δεύτερο λογοτεχνικό του Θαύμα που, όπως και το πρώτο του, είναι ένα κράμα ποίησης, πρόζας, θεατρικού κειμένου και πολυφωνικού μυθιστορήματος.
 
Σκοτεινό και πυκνό, υποδόρια ειρωνικό, εφιαλτικό, σπαραξικάρδιο πεζογραφικό ποίημα με στοιχεία μεταφυσικού θρίλερ.
 
Το νέο αριστούργημα του Porter μεταφρασμένο εξαίσια από την Μυρσίνη Γκανά, μόλις κυκλοφόρησε από τις πάντα αγαπημένες εκδόσεις Πόλις.


Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου