Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Χόρχε Γκαλάν, Τα δικά μας χρόνια

 Χόρχε Γκαλάν, Τα δικά μας χρόνια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άνεμος σωπαίνει και η αφήγηση ξεκινά: ένας αιώνας, μια χώρα, ένας έρωτας, δυστυχίες, επιδημίες, απώλειες, βίοι ανθρώπων στάχτες στον αέρα. 

Ο άνεμος σωπαίνει και ο αφηγητής μιλάει, άρα όλα όσα λέει πρέπει να 'ναι αληθινά. 

Ο πάντα λυπημένος μοναχικός Ναύτης, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, σπέρνει καναρόσπορους σε κάθε σημείο της πόλης του, για να δελεάσει τις κουκουβάγιες και να του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ. Η ιστορία της πατρίδας του παράλληλα με τη δική του ζωή μέσα από τις ζωές των άλλων. 

Ο Μαξιμιλιάνο, με τα τραυματικά παιδικά χρόνια και η μεταμόρφωσή του σε στυγνό δικτάτορα. Μια πορεία προς την απόλυτη απελπισία, προς το μεγαλύτερο βάθος που μπορεί να κατέβει κανείς. Ο Μαξιμιλιάνο Μαρτίνες, υπαρκτό πρόσωπο, που με τη θητεία του στην εξουσία ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες και προκάλεσε ολική καταστροφή στην αγροτική επανάσταση.

Η Γκρεγκόρια Μέντες και η δική της ιστορία, η δική της φωτιά που σιγοκαίει.
 
Και η Μερσέδες, η αγαπημένη του Ναύτη, μια φιγούρα αόρατη και τόσο ορατή, την ίδια στιγμή.
 
Ήθη και έθιμα, δεισιδαιμονίες, κατάρες, μύθοι και θρύλοι. Και ένα πλήθος ανθρώπων με τις ζωές τους να στριφογυρίζουν σε ασπρόμαυρο εφιαλτικό καρουζέλ.
 
Μια χώρα σε τραγωδία που σώζεται μέσα από την πίστη στο θαύμα.
 
Ένα σπουδαίο δείγμα σύγχρονου μαγικού ρεαλισμού από τον πολυβραβευμένο Χόρχε Γκαλάν. Η σαγηνευτική ευφάνταστη γραφή του έτυχε αριστοτεχνικής μετάφρασης στα ελληνικά από τον Αχιλλέα Κυριακίδη. 
 
 
Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου