Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Alberto Moravia, Η πλήξη


Ο Ντίνο είναι αποτυχημένος ζωγράφος, 35 ετών, γόνος πλούσιας οικογένειας. Βιώνει μια εσωτερική προδοσία με τον εαυτό του και υποφέρει από πλήξη. Μια πλήξη, συντροφιά του και δυνάστης του, πέπλο μαρασμού και ομίχλη στην πραγματικότητα.

Ώσπου μπαίνει στη ζωή του η δεκαεπτάχρονη Τσετσίλια, ένα κράμα ανθισμένου κοριτσιού στην εφηβεία και γυναίκας αράχνης. Ο Ντίνο παραδίνεται απόλυτα στον αισθησιασμό και την σεξουαλικότητα της έφηβης. Συνάπτει ερωτικό δεσμό μαζί της εξακολουθώντας να ζει με πλήξη. Η Τσετσίλια περιφέρει την πλήξη της στις προκλητικές κινήσεις των γοφών της.

Ένας έρωτας σε λιμνάζοντα επικίνδυνα νερά. Ένας έρωτας με χρώματα πλήξης σε μια κοινωνία αδιεξόδων και αλλαγών.

Πίσω από αυτή τη φαινομενικά απλή ερωτική ιστορία, κρύβεται ένα ολόκληρο σύμπαν υπαινιγμών και συμβολισμών. Η Πλήξη του Moravia είναι μια μελέτη ακριβείας στις διακυμάνσεις και στις επικίνδυνες στροφές των μεγάλων δρόμων του έρωτα και των σχέσεων.

Από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, ο Alberto Moravia, με μια γραφή τολμηρή, κοφτερή και συχνά ασφυκτική, αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Σκιαγραφεί την αδηφαγία του έρωτα και την πλήρη αποξένωση του ατόμου απο την πραγματικότητα ενώ, την ίδια στιγμή, αποτυπώνει άκρως ρεαλιστικά τον ψυχικό κόσμο ενός άνδρα, που βρίσκεται σε διαρκή μάχη με την αδυναμία του για ενσωμάτωση σε καρδιές, σύμπαν και κοινωνική πραγματικότητα.

Ένα κορυφαίο μυθιστόρημα, μια σημαντική επανέκδοση, σε εξαιρετική μετάφραση της Ελένης Τουλούπη.


Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου