Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Don DeLillo, Η σιωπή

Don DeLillo, Η σιωπή

 

Εικόνα πρώτη 
Ένα ζευγάρι, ο Τζιμ και η Τέσα, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Παρίσι - Νέα Υόρκη. Εκείνος με το βλέμμα καθηλωμένο στη μικρή οθόνη, πάνω από το κεφάλι του, που περιγράφει ύψος, ταχύτητα, εξωτερική θερμοκρασία και ώρα άφιξης. Επαναλαμβάνει τις ψηφιακές πληροφορίες όσο η σύζυγός του γράφει στο σημειωματάριό της. Ο διάλογος μεταξύ τους είναι τόσο αυτοματοποιημένος όσο και οι ενδείξεις της οθόνης.
Κι ύστερα, αρχίζουν οι κραδασμοί του αεροσκάφους.
 
Εικόνα δεύτερη 
Σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, ο Μαξ, η σύζυγός του Νταϊάν και παλιός μαθητής της, Μάρτιν, καθισμένοι μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Βραδιά του τελικού πρωταθλήματος Super Bowl LVI. Στην οθόνη τρέχουν σαν καταρράκτες οι διαφημίσεις μετά την διακοπή της μετάδοσης του αγώνα.  Ώσπου οι καταρράκτες παγώνουν, η οθόνη σβήνει. Κι ύστερα τα τηλέφωνα νεκρώνουν.
Ατύχημα ή σαμποτάζ;
 
Τοποθετημένο στο 2022, αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα μικρής έκτασης και μεγάλης σημαντικότητας, θεωρείται προφητικό σε σχέση με όσα βιώνουμε παγκοσμίως με την εμφάνιση του covid-19. Η Σιωπή κόβει βόλτες στις μεγαλουπόλεις κι εγκαθίσταται στα πιο εσωτερικά στρώματα της ψυχής.
 
Ο DeLillo, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος εν ζωή Αμερικανός συγγραφέας και στοχαστής, ξεκίνησε να γράφει τη Σιωπή το 2018 και την ολοκλήρωσε λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας. Κοφτερό πνεύμα και κοφτερή γραφή - νυστέρι που διεισδύει στις πρόχειρα δεμένες πληγές του δυτικού κόσμου: τη στενή προσκόλληση του ατόμου στην τεχνολογία, τον έλεγχο που ασκούν πάνω του οι κάθε μορφής εξουσίες και το ψεύδος που σαν ορμητικό ποτάμι παρασύρει προς τον μαύρο βυθό.
 
Οι πέντε ήρωες της Σιωπής αναμετριούνται σε/με ένα κόσμο offline όπου ο λογικός ειρμός βρίσκεται σε κώμα.
 
Μυθιστόρημα ηχηρό μέσα στη σιωπή, έντονα πολιτικό και με κριτική διάθεση, έρευνα στη σύγχρονη ζωή που βιώνεται σε ένα ζοφερό τοπίο ανασφάλειας, αβεβαιότητας, τρομοκρατίας και οικονομικής κατάρρευσης.
 
Θαυμάσια η μετάφραση από την Ζωή Μπέλλα - Αρμάου σε ένα βιβλίο που έρχεται να προστεθεί στην εξαίσια σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg.

2 σχόλια:

  1. Από τη δική σου περιγραφή,από το δικό σου γράψιμο, θέλω να διαβάσω και εγώ αυτό το βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή