Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Emmanuelle Bayamack-Tam, Αρκαδία

 
Emmanuelle Bayamack-Tam, Αρκαδία

Η Αρκαδία είναι ο Παράδεισος των κατατρεγμένων και των διαφορετικών, είναι η γη όπου μπορεί και ανθίζει ό,τι στον έξω κόσμο πέθαινε από μαρασμό. Γιατί εκεί που υπάρχει αγάπη, υπάρχει λυτρωμός και γιορτή.
 
Το Liberty House είναι κομμάτι αυτής της γης, το καταφύγιο των αδύναμων και των κοινωνικά απροσάρμοστων, των σωμάτων που πάσχουν από πληγές και σύγχυση. Εκεί δεν υπάρχουν περιορισμοί, οι πόθοι δεν έχουν φόβο έκφρασης, το συλλογικό και ατομικό τραύμα επουλώνεται από το φάρμακο της αγάπης. Μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα, χωρίς εξαρτήσεις από την τεχνολογία, τα μέλη στο κοινόβιο αγαπούν αλλήλους και αποδέχονται εαυτούς ως είναι.
Ηγέτης τους ο Αρκαντύ που διδάσκει το ποίμνιό του, μέσω των πύρινων λόγων του και του πύρινου κορμιού του, να αγαπούν και να συμπονούν κάθε πλάσμα που έχει ανάγκη από συναίσθημα και αποδοχή.
 
Από τα έξι της χρόνια, μαζί με τους γονείς της και την ΛΟΑΤ γιαγιά της, ζει στο κοινόβιο η Φαρά, η αφηγήτρια της ιστορίας. Στα 15 της πια, αναζητά ταυτότητα και φύλο, νιώθει ότι αποτελεί λάθος της φύσης και μια μουτζούρα στον φαντασμαγορικό πίνακα της ομορφιάς του κόσμου. Με χαρακτηριστικά που την κάνουν να μοιάζει με αγόρι, στερούμενη κόλπου και μήτρας, είναι ένα κουβάρι συμπλεγμάτων. Όλος ο κόσμος για εκείνη είναι ο Αρκαντύ και με εκείνον γεύεται την ηδονή και τα αρώματα της σάρκας.
 
Η άφιξη ενός νεαρού μετανάστη, που φυτρώνει σαν απαγορευμένος καρπός στους χώρους του Liberty House, αναστατώνει την ειδυλλιακή ζωή της κοινότητας. Οι πύλες του Παραδείσου και της Δημοκρατίας του Έρωτα δεν είναι ανοιχτές για όλους τελικά. Ο Αρκαντύ που μέχρι πρότινος συνηγορούσε υπέρ μιας ανθρωπιστικής βοήθειας, τώρα την αρνείται. Στην παραδεισένια γη εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές. Τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, η προηγούμενη ζωή παίρνουν το σχήμα της προδοσίας. Η Φαρά φεύγει και πάντα επιστρέφει οσο οι ρωγμές μεγαλώνουν κι αρχίζει η κατάρρευση. Όλα μια στάχτη εκτός μιας θαμμένης επιστολής και της αγάπης που πάντα θα κερδίζει στο τέλος.
 
Πολιτική αλληγορία, μελέτη για ένα χαμένο παράδεισο, πορτρέτο ενός κόσμου καημών και αθωότητας. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό, ιδιαίτερο, ερωτικό και ερωτεύσιμο, αστείο και ολόπικρο, μεθυστικό.
Θαυμάσια μετάφραση από την Χαρά Σκιαδέλλη.
 
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου