Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Γκαμπριέλε Ρομανιόλι, Η κακή συνήθεια του έρωτα

Γκαμπριέλε Ρομανιόλι,  Η κακή συνήθεια του έρωτα



Ένα ακόμα ξεχωριστό βιβλίο, το πρώτο του Γκαμπριέλε Ρομανιόλι που μεταφράζεται στα ελληνικά, μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων που πολύ πρόσφατα προστέθηκε στον κατάλογο των εκδόσεων Σκαρίφημα.
 
Ο Ρομανιόλι με την διεισδυτική γραφή του έδωσε φωνή σε τριάντα γυναίκες, των οποίων οι αφηγήσεις κυριολεκτικά ηλεκτρίζουν. Με κινήσεις ακριβείας εισχώρησε στις πιο ιδιωτικές κρυψώνες του μυαλού τους και ανέδειξε τις πιο μύχιες σκέψεις τους, τους φόβους, τα μυστικά και τα ανομολόγητά τους, με φόντο το βαθύ κόκκινο του έρωτα που υψώνει, σαρώνει και διαλύει.
 
Τριάντα ιστορίες που δεν ξεπερνούν τις τρεις σελίδες σε έκταση, τριάντα γυναίκες, τριάντα βιωματικές ερμηνείες μονολόγων για την κακή συνήθεια του έρωτα.
 
Οι ηρωίδες είναι πλάσματα ευάλωτα ή σκληρά με έντονες συναισθηματικές αστάθειες και συγκρούσεις. Άλλες, για τη συνήθεια του έρωτα, καταστρέφουν και καταστρέφονται, αποδέχονται ή αρνούνται την αλήθεια που προκαλεί συντρίμμια, ζουν δανεική ζωή ή ζωή μέσα σε chatroom, φεύγουν, επιστρέφουν, κερδίζουν και χάνουν.
 
Υπάρχει εκείνη που αγκαλιάζει το σώμα του έρωτα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και η άλλη που γεύεται τους χυμούς ξένων σωμάτων στην αίθουσα του κινηματογράφου μέχρι που σφίγγει στα χέρια της το πορφυρό ρόδο του Καΐρου μετά τους  τίτλους τέλους.
 
Υπάρχει εκείνη που βρίσκεται σε μια ενέδρα στα σύνορα του ύπνου, άγρυπνος φρουρός, αγνοώντας μια κόκκινη κηλίδα στο σεντόνι. Εκείνη που απελευθερώνεται με ένα αγγελικό φύσημα μετά το αγγελικό θαύμα της θεραπείας της. Εκείνη για την οποία ο μεγάλος έρωτας γίνεται φωτογραφία και όνομα σε μια στήλη στην άκρη του δρόμου.
 
Ζωές στον αέρα, ζωές στη γη, χωρίς χάρτη σε λάθος πορεία. Μοίρα προκαθορισμένη στην οποία, γυναίκες και άντρες, παραδίδονται χωρίς την παραμικρή αντίσταση.
 
Μια άδεια σκηνή, γυναίκες η μια δίπλα στην άλλη σε στιγμή εξομολόγησης, ένας προβολέας που αλλάζει χρώματα και φωτίζει σκαμμένα χαρακτηριστικά, απωθημένα και συναισθήματα σε αυτές τις σπαρακτικά ρεαλιστικές αφηγήσεις.
 
Άψογη απόδοση και μετάφραση από την Αρχοντία Κυπριώτου.
 
 
Εκδόσεις Σκαρίφημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου