Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Θοδωρής Αστραίος, Ο ερωτικός βίος της Χαριτίνης Φλωρά

Θοδωρής Αστραίος,  Ο ερωτικός βίος της Χαριτίνης Φλωρά


Η Χαριτίνη Φλωρά είναι φιλόλογος. Είναι ωραία, νέα κι ατυχής στα του έρωτος! Σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, στέκεται φιλικά απέναντι από τον αναγνώστη και εξιστορεί κομμάτια της πρόσφατης και παλαιότερης ζωής της, κυρίως εκείνα του ερωτικού της βίου που την λύγισαν και που της έδωσαν δύναμη να σταθεί ξανά στα πόδια της και να περάσει στα επόμενα εκθαμβωτικά λάθη.
 
Ο εσωτερικός της κόσμος είναι στόχος για τα βέλη του χρόνου και του έρωτα. Το 2004 γνωρίζει τον Μάρκο, τον παντρεύεται πολύ σύντομα αλλά ο ιδανικός έγγαμος βίος δεν υπάρχει, έτσι όπως ρομαντικά εκείνη τον είχε στο μυαλό της. Η συμβίωσή τους είναι άγρια θαμνώδης περιοχή. Ένα σπίρτο, φωτιά και διάλυση.  Επόμενος σταθμός, ο Χάρης. Φειδωλός σε συναίσθημα και σφιχτοχέρης σε χρήματα. Σύντομα πέφτουν τίτλοι τέλους. Ύστερα έρχεται ο ελκυστικός συγγραφέας Μάνθος και γεμίζει την Χαριτίνη με ο,τι συνεπάγεται η ευτυχία. Μια λάθος στιγμή, ένα αλλόκοτο πάθος κι ένα τέλος ακόμα.  
 
Έπειτα, έρχεται ο Γιώργος σαν ήλιος που ξεγελάει πριν την ξαφνική καταιγίδα. Και η φίλη Μάγδα, αγκαλιά και καρφί στον σταυρό.  Κατόπιν έρχεται η οικονομική κρίση με τα μαύρα σύννεφα του μνημονίου. Μια ολόκληρη χώρα και οι άνθρωποί της μένουν μετέωροι κάτω από μια καταρρακτώδη βροχή αλλαγών, προσωπικής και συλλογικής θλίψης.
 
Η Χαριτίνη ανίκανη διαχείρισης μοναξιάς και πραγμάτων επισκέπτεται ψυχολόγο. Εκείνος θα είναι ο επόμενος άντρας που θα μπει  στον ερωτικό της βίο. Θα της προσφέρει ένα ζευγάρι φτερά ώσπου το ψέμα και ο φόβος θα αναχαιτίσουν το ψηλότερο πέταγμα.
 
Όλη η εξιστόρηση είναι ένα καρουζέλ δραματικών και χιουμοριστικών καταστάσεων με φόντο την Αθήνα και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από το 2004 και μετά.
 
Ο Θοδωρής Αστραίος αποτυπώνει με θαυμαστή ακρίβεια τον γυναικείο ψυχισμό, ακτινογραφεί κάθε του πτυχή ενώ σκιαγραφεί έναν κόσμο σε κρίση πριν την κρίση.
 
Ένα ακόμα δυνατό βήμα του εξαιρετικού συγγραφέα, από τα τρίσβαθα της ψυχής του στο χαρτί. Κι απ' το χαρτί, η ζωη γύρω μας, γέλιο, προβληματισμός και σκίρτημα για την ιλαροτραγωδία των ανθρωπίνων σχέσεων.
 
 
Εκδόσεις Οδός Πανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου