Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μάριο Αντρέα Ριγκόνι, Η σκοτεινή όψη των πραγμάτων

Μάριο Αντρέα Ριγκόνι,  Η σκοτεινή όψη των πραγμάτων

Ο Μάριο Αντρέα Ριγκόνι είναι καθηγητής Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, ποιητής, δοκιμιογράφος, μελετητής του Λεοπάρντι, μεταφραστής του έργου του Σιοράν στα ιταλικά και, κυρίως, ένας έξοχος αφηγητής και δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας.
 
Χάρη στις εκδόσεις Loggia και σε αυτόν τον καλαίσθητο τόμο που μόλις εξέδωσαν, είναι ανείπωτη η χαρά συνάντησης με την υψηλής αισθητικής γραφή του Ιταλού λόγιου.
 
Δεκαεπτά διηγήματα και ένα παραμύθι -σαν έργα τέχνης μεγάλης αξίας- για το τυχαίο, το καθημερινό, το απόκοσμο, για τα τέρατα και τις παρεκκλίσεις του μέσα κόσμου των ανθρώπων. Γραμμένα σε ύφος πνευματώδες, ευφυές, ονειρικό, ατμοσφαιρικό και ρεαλιστικό και με μια τεχνική που θα όφειλε να διδάσκεται στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής.  Δεκαεπτά συν μία ιστορίες-θαύματα σύλληψης και λόγου: μια παράνομη σχέση και η τιμωρία, ένα αθώο παιχνίδι που καταλήγει σε εξομολόγηση και συνταρακτική αποκάλυψη, μια γλυκόπικρη πλάνη για τη δίψα ανθρώπινης επαφής, ένα τρένο που ταξιδεύει με έναν μονάχα επιβάτη μες στη νύχτα, στην άλλη μεριά, και προκαλεί ουρλιαχτό. Μια βουτιά στη λήθη και μια επιστροφή σαν τρυφερή αρχή. Ένας άντρας σε αναπηρικό καροτσάκι απολαμβάνει το παιχνίδι λέξεων, τόπων και ονομάτων. Ένα ακίνητο σώμα κυλάει προς την Κόλαση καθώς μεταμορφώνεται "σε ψυχική ενέργεια που αποκρούει τον ίδιο της τον εαυτό και του επιτίθεται". 
 
Μια επιστροφή από το παρελθόν με έναν μαύρο στρόβιλο μνήμης. Μια στιγμιαία πτώση έξω από το χρόνο στη μάταιη ομορφιά.
 
Κι ένα παραμύθι για μια πληγή κι ένα δεντρόσπιτο.
 
Με γεύση και αναπνοές απο Καλβίνο, Μπόρχες, Μοράβια, Κάφκα και Πόε, ο Ριγκόνι αφηγείται υπαινικτικά σαγηνευτικές ιστορίες με την χρήση οικονομίας λόγου, για την σκοτεινή αθέατη όψη των πραγμάτων και τον αντικατοπτρισμό τους στους καθρέφτες της αλήθειας και της φαντασίας.
 
Η υπέροχη μετάφραση της Μαρίας Φραγκούλη αναδεικνύει όλο τον πλούτο και τον ρυθμό της γλώσσας αυτού του σπουδαίου συγγραφέα, του οποίου η άφιξη στα εκδοτικά μας πράγματα, αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες εκπλήξεις της χρονιάς που διανύουμε.
 
 
Εκδόσεις Loggia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου