Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Octave Mirbeau, Ο θάνατος του Μπαλζάκ

Octave Mirbeau, Ο θάνατος του Μπαλζάκ

Η αριστουργηματική αυτή νουβέλα -που κλείνει το μάτι προς το λογοτεχνικό ντοκιμαντέρ ή προς μια σύντομη περιεκτικότατη βιογραφία- μόλις κυκλοφόρησε υπό τον αριθμό 1 της σειράς Opusculum των εκδόσεων Στιγμός. Χωρισμένη σε τρία κεφάλαια-αποσπάσματα του βίου και του τέλους του κορυφαίου Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

Κεφάλαιο 1ο: Με τον Μπαλζάκ: ένα ρεαλιστικό πορτρέτο του συγγραφέα και ανθρώπου για τα πάθη και τις αδυναμίες του, τον δημιουργικό του πυρετό και τις εξάρσεις του, τα δάνεια και τα χρέη, το ατελές κυνήγι μιας χίμαιρας. Ένα κείμενο ύμνος προς τον μέγα δημιουργό της Ανθρώπινης κωμωδίας.
 
Κεφάλαιο 2ο: Η γυναίκα του Μπαλζάκ: Ένα γράμμα εκείνης, μιας Ξένης, της μαντάμ Χάνσκα από τα βάθη της Ρωσίας, φτάνει στα χέρια του συγγραφέα και τον κολακεύει. Μέσω της αλληλογραφίας τους γεννιέται ένας δυνατός έρωτας που αναζωπυρώνεται λόγω φαντασίας και απόστασης. Ακολουθούν τέσσερις συναντήσεις μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Και οι δύο φορούν την ατσαλάκωτη μάσκα του έρωτα, τα προσωπικά τους ναυάγια κρύβονται επιμελώς κάτω από φαινομενικά λιμνάζοντα ύδατα. Παντρεύονται στη Ρωσία και επιστρέφουν στο Παρίσι μια νύχτα του 1850, όταν πια οι μάσκες παραμορφώνονται και κομμάτια ναυαγίου βγαίνουν στην επιφάνεια. Τα δεκαπέντε χρόνια ονείρων και επιθυμιών γίνονται στάχτες σε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά εξαπάτησης.
 
Κεφάλαιο 3ο: Ο θάνατος του Μπαλζάκ: Σε αφήγηση μέσα στην αφήγηση, ο Ζαν Ζιγκού, ζωγράφος και εραστής της μαντάμ Χάνσκα-Μπαλζάκ, αποκαλύπτει στον Mirbeau τις τελευταίες ώρες του γίγαντα της γαλλικής πεζογραφίας. Όσο ο Μπαλζάκ ψηλάφιζε το σχήμα του θανάτου, οι δύο εραστές περνούσαν τη νύχτα μαζί σε διπλανό δωμάτιο.
 
Λογοτεχνικό κομψοτέχνημα και άσκηση ύφους του συγγραφέα της Belle Epoque, Octave Mirbeau.
 
Εισαγωγή και θαυμάσια μετάφραση της Μαρίας Γυπαράκη, εκδότριας του Στιγμού που ήδη κατέχει ξεχωριστή θέση σε καρδιές και προθήκες.


Εκδόσεις Στιγμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου