Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Χ.Π. Σοφίας, έαρ ραμφίζει

Χ.Π. Σοφίας, έαρ ραμφίζει

 
Έαρ στην καρδιά του χειμώνα εν μέσω εγκλεισμού. Σαν έαρ ήρθε η νέα ποιητική συλλογή του Χ.Π. Σοφία. Εαρινές οι λέξεις, γλυκόπικρες, γεννούν αυτοτελείς ποιητικές ιστορίες με κεντρικό μοτίβο την αναγέννηση φύσης, αισθημάτων και εσώτερου εαυτού.
 
Οι ποιητικοί μονόλογοι σπάνε την κρύα πέτρα γυρεύοντας καρπό κι ανθό στο υγρό χώμα των πένθιμων λιβαδιών. Έχουν εικόνες όπου, μέσα από την ιστορική και προσωπική μνήμη, "η ησυχία αγκαλιάζει τα παιδιά της" ατενίζοντας τη θάλασσα ν' αγγίζει τα νησιά και τα όνειρα που ξεθαρρεύουν, ανοίγουν φτερά και πετάνε. Σε άλλες εικόνες, το βρόχινο νερό βαφτίζει λέξεις και τους δίνει υπόσταση όσο από κάπου στον ορίζοντα ακούγεται το κλάμα ενός σαξοφώνου, μιας απουσίας.
 
Η επιστροφή κατ' οίκον δεν έχει πια προσμονή για τη νύχτα γιατί "δεν υπάρχουν πια σωσίβια για τους ενήλικες".
 
Το έαρ υψώνεται και η πιθανότητα εξέγερσης αυξάνεται περισσότερο.
 
Κερδισμένη η μάχη του Χ.Π Σοφία να δαμάσει την άνοιξη με τις ψευδαισθήσεις της, τα ζεστά μεσημέρια της, τις ξαφνικές μπόρες της, τους πειρασμούς της, το παρελθόν που γίνεται δίχτυ, τα μυθικά πλάσματα που παραφυλάνε πίσω απ' τα βλέφαρα της νύχτας και τα σώματα που κρύβονται πίσω από τα εαρινά δέντρα του γενέθλιου τόπου.
 
Με θαυμάσια εκφραστικά μέσα ο ποιητής χτίζει ένα κόσμο οικείο και ανοίκειο, ρεαλιστικό και ονειρικό ταυτόχρονα. Χωρισμένη σε τρία μέρη η ποιητική συλλογή: έαρ - Άναρχος- ραμφίζει, αποτελείται από ποιήματα μικρής και μεγάλης έκτασης και σύντομα ποιητικά πεζά, όλα τους κεντημένα με φιλοσοφικές σκέψεις, ανασκαφές στιγμών, αλήθειες και ψεύδη της ύπαρξης, με μνήμες χαραγμένες στο χαρτί.
 
Κι έτσι ακριβώς, "η άνοιξη διαδόθηκε από στόμα σε στόμα" και "οι ιδιοκτήτες της σιωπής έφεραν πιο κοντά τους καθρέπτες με τους ανθρώπους".
 
 
Εκδόσεις Κουκκίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου