Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ερβέ Λε Τελιέ, Η ανωμαλία

Ερβέ Λε Τελιέ, Η ανωμαλία
 
Όλα ξεκινάνε με μια δολοφονία και τελειώνουν με μια έκρηξη. Και στο ενδιάμεσο: μια απόκλιση, μια Ανωμαλία, ένα βιβλίο πριν ένα τραγικό τέλος, δύο μικρά τουβλάκια Lego, μια πτήση εις διπλούν σε πτώση και με αίσθηση συντριβής και το πεπρωμένο των "διπλασιασμένων" επιβατών. Μια πτήση σε επανάληψη με τους ίδιους επιβάτες. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, όλα έχουν διπλή υπόσταση και ανάγνωση σε αυτό το συγκλονιστικό, παράξενο και πρωτότυπο μυθιστόρημα του Hervė Le Tellier που απέσπασε το Βραβείο Goncourt 2020, τη σημαντικότερη διάκριση των γαλλικών γραμμάτων.
 
Χωρισμένο σε τρία μέρη, με το πρώτο να θυμίζει σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Τα κεφάλαιά του είναι τόσα όσα και τα βασικά πρόσωπα του έργου. Κάθε κεφάλαιο, ένα όνομα και μια ιστορία. Η ιστορία του ενός μπαίνει στη χαραμάδα της ιστορίας του άλλου, γίνεται αντικατοπτρισμός ειδώλων και δημιουργεί σωσίες και ανατροπές.
 
Όλα κινούνται, παράλληλα,στη σφαίρα της φαντασίας, του ρεαλισμού, του θρίλερ και της ενδοσκόπησης. Όλα, ένα κέρμα πεταμένο κάπου στον Γαλαξία που μένει μετέωρο.
Μάρτιος 2021, η Ανωμαλία της πτήσης Παρίσι-Νεα Υόρκη ενώνει ζωές και πρόσωπα. Ακολουθεί αναγκαστική προσγείωση στο JFK και οι επιβάτες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στα πάθη τους και στα προσωπικά τους δράματα.
 
Ιούνιος 2021, η ίδια ακριβώς πτήση με τον ίδιο πιλότο και τους ίδιους επιβάτες, με την ίδια αίσθηση πτώσης και συντριβής, πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση στο McGuire Air Force του Νιου Τζέρζι. Οι επιβάτες μπαίνουν σε εγκλεισμό υπο την στενή παρακολούθηση μελών του Αμερικανικού στρατού, περνούν από συνεντεύξεις και στερούνται ατομικών ελευθεριών.

Ό,τι συμβαίνει από εκεί και μετά είναι μια αμφισβήτηση εννοιών, είναι ένα κράμα επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας, ψυχολογικού δράματος και έντονου πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού, με το σασπένς στα ύψη.
 
Άθλος η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη σε αυτό το εκθαμβωτικό, ιλιγγιώδες "όργιο" ιδεών, σκέψεων, πράξεων και ατμόσφαιρας.
 
Αναμφίβολα, το κορυφαίο έργο του Le Tellier που "κλείνει το μάτι" και αποτίει φόρο τιμής στο ύφος των Ζορζ Περέκ και Ίταλο Καλβίνο.
 
 
Εκδόσεις Opera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου