Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τζέννυ Έρπενμπεκ, Δοκιμασία

Τζέννυ Έρπενμπεκ, Δοκιμασία


Τα σπίτια είναι οι άνθρωποί τους. Τα σπίτια γεννιούνται, μεγαλώνουν, αγαπούν να αγαπιούνται, γίνονται καταφύγια, πεθαίνουν ή κατεδαφίζονται για να χτίσουν στη ρίζα τους άλλες ζωές, άλλες ψυχές, άλλα μάτια που αγναντεύουν θάλασσες, λίμνες, σύννεφα και πατρίδες.
 
Στη "Δοκιμασία", αυτό το συγκλονιστικά αριστοτεχνικό μυθιστόρημα της Jenny Erpenbeck που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, πρωταγωνιστής είναι ένα σπίτι σε μια λίμνη του Βρανδεμβούργου, νοτιοανατολικά του Βερολίνου. Ένα σπίτι που γύρω του κι εντός του συνυφαίνονται ανθρώπινοι βίοι παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα, από τη δεκαετία του '20 έως σήμερα. Οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές εναλλάσσονται με τα χρόνια, το σπίτι αναπνέει μαζί τους, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ψιθύρων, δακρύων, πόθων και καημών για μια πατρίδα και μια αγάπη.
 
Ένα σώμα αγγίζει ένα άλλο σώμα μες στο σκοτάδι, χείλη ενώνονται σε φιλιά απόγνωσης και σε πυρετό ρόλων και η ζωή χύνεται σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου.
 
Η Ιστορία φλέγεται! Το σπίτι είναι Πατρίδα και Ξενιτιά, Γιορτή και Θάνατος, Δέντρο σκιερό και Δοκιμασία απ' το Θεό ή τη μοίρα. Είναι μικρή σημαία μιας χώρας μεγάλης σαν αέρας, φυλακή κι απελευθέρωση.  Ο άνεμος των γεγονότων φυσά μανιασμένα και μεταφέρει στάχτες, φόβους, αγωνίες, πτώσεις σχηματίζοντας έναν χάρτη εθίμων, ανθρώπων και αισθημάτων.
 
Η καρδιά των λέξεων της Erpenbeck έχει αίμα καυτό - ποτάμι ορμητικό, έχει χτύπο, επανάληψη και ρυθμό που σφυροκοπούν τη στίξη στο χαρτί. Ο Αλέξανδρος Κυπριώτης, με την εξαιρετική του μετάφραση, φανέρωσε για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της τέχνης του να αφουγκράζεται τους κραδασμούς, τις άχνες και τα άηχα ουρλιαχτά του σπουδαίου λόγου αυτής της κορυφαίας πεζογράφου και δραματουργού.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου