Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Κωνσταντίνος Μουσούλης, Το προφίλ της Αν-Μαρί

 
Κωνσταντίνος Μουσούλης, Το προφίλ της Αν-Μαρί

Με ένα δυνατό λογοτεχνικό ντεμπούτο συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό ο Κωνσταντίνος Μουσούλης. Πρωτοεμφανιζόμενος μεν στο εγχώριο λογοτεχνικό πεδίο, με ένα πλουσιότατο βιογραφικό δε, με ένα σημαντικό επαγγελματικό προφίλ και με ήδη επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου , οπότε πριν καν την έκδοση του παρόντος πρώτου του αποτυπώματος στην ελληνική πεζογραφία, ο Μουσούλης έχει ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στις λεωφόρους της γραφής και της οθόνης.

Γιoς πασίγνωστης και αγαπητής δημοσιογράφου - ερευνήτριας, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταγράψει την προσωπική του πορεία αθόρυβα και με λαμπρά αποτελέσματα. Σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχοντας στο ενεργητικό του 18 ταινίες μικρού μήκους και έχει αποσπάσει περίοπτα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Έζησε για χρόνια στο Λος Άντζελες όπου και δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής Homeric Pictures, διδάσκει υποκριτική στο φακό σε δραματικές σχολές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, επιμελείται σενάρια για το σινεμά και την τηλεόραση.

Πολυσχιδής, ανήσυχος, με ενσυναίσθηση, ταλαντούχος, πολυπράγμων, χαμηλών τόνων, με ευθύβολο βλέμμα στ' ανθρώπινα, στο παρόν και στο μέλλον.

Με το πρωτόλειο μυθιστόρημά του "Το προφίλ της Αν - Μαρί", από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης μάς παραδίδει ένα έργο που διαβάζεται απνευστί και προσφέρει στον αναγνώστη μπόλικη τροφή για σκέψη. Ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ κινηματογραφικής αισθητικής και ροής, με τα στοιχεία του ρεαλισμού και της φαντασίας να συμβαδίζουν και με κύριο θέμα του την μάστιγα της εποχής μας: τον εθισμό μας στα κοινωνικά δίκτυα, την διατήρηση /διαχείριση της ψηφιακής μας εικόνας και προσωπικότητας, την εμμονή μας να γινόμαστε αρεστοί -μετρώντας αντιδράσεις-, τον ναρκισσισμό μας, τη ζωή έτσι όπως καταλήξαμε ψηφιακά να τη ζούμε μέσα σε / πίσω από μια οθόνη πληκτρολογώντας εμμονικά και πλάθοντας μια ειδυλλιακή εικόνα του εαυτού και του βίου μας.

Η δράση του μυθιστορήματος είναι τοποθετημένη στο Λος Άντζελες και πρωταγωνίστρια είναι η Αν - Μαρί, μια νεαρή γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει celebrity μέσω του διαδικτύου. Λόγω μιας δερματοπάθειας που την ταλαιπωρεί, η Αν - Μαρί διατηρεί ένα αίσθημα κατωτερότητας για την εμφάνισή της, παρόλα αυτά όμως είναι δυνατή και διαθέσιμη να κατακτήσει μια θέση στον πολύβουο και ανταγωνιστικό κόσμο της βιομηχανίας του θεάματος. Προέρχεται από μια πρώην πλούσια οικογένεια (πρώην, γιατί οι γονείς της έχουν χωρίσει άρα και οι δρόμοι, τα μοιράσματα) και έχει δημιουργήσει μια σειρά ρούχων με την επωνυμία Farfalla (ιταλική λέξη, σημαίνει "πεταλούδα" στα ελληνικά) μαζί με μια φίλη της και προωθεί τη σειρά μέσα από το προφίλ που έχει φτιάξει στη φημισμένη πλατφόρμα Watch me.

Από τη μια, η εμφάνισή της τής προκαλεί ένα μόνιμο άγχος και από την άλλη η λαμπερή της ψηφιακή εικόνα στο διαδικτυακό της προφίλ γίνεται μια λίμνη στα νερά της οποίας η Αν - Μαρί ως άλλος Νάρκισσος, καθρεφτίζεται και αυτό που αντικρίζει την κολακεύει, και  ερωτεύεται τον εκτυφλωτικό της αντικατοπτρισμό.

Στη ζωή της Αν - Μαρί μπαίνει ο μυστηριώδης και θανάσιμα γοητευτικός Ντέιβιντ Γκράαμ, ιδρυτής της πλατφόρμας Watch me, ο οποίος της υπόσχεται ότι θα συμβάλλει να βγαίνει ακόμα μια αψεγάδιαστη η ψηφιακή της εικόνα σε βίντεο και φωτογραφίες και, άρα, με την ομορφιά της θα μπορεί να πετύχει όσα έχει στο μυαλό της. Της προτείνει να γίνει το νέο πρόσωπο του Watch me, κι έτσι η φήμη της Farfalla να εκτιναχθεί στα ύψη, οπότε η ίδια θα βγάλει αμύθητα κέρδη, θα συναναστρέφεται με διάσημους, θα αποκτήσει εκατομμύρια followers, θα πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλα περιοδικών, θα είναι καλεσμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές .

Όχι φυσικά χωρίς αντάλλαγμα: για να συμβούν όλα τα παραπάνω, η Αν - Μαρί θα πρέπει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Watch me.

Μεγάλο το δέλεαρ. Η Αν - Μαρί αρχικά ενθουσιάζεται, άλλωστε αυτά είναι που επιθυμεί. Κι ακολουθούν ένα σκοτεινό δωμάτιο κι ένα άγγιγμα στην κρυστάλλινη καρδιά του Watch me και η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα!

Όσο η εικόνα της Αν - Μαρί τελειοποιείται, φωτογραφία τη φωτογραφία, βίντεο το βίντεο, τόσο η πραγματική της εικόνα "τσαλακώνεται", αλλοιώνεται. Όσο πιο διάσημη γίνεται , τόσο ο ψυχικός της κόσμος ραγίζει και αρχίζει να καταρρέει. Ενώ όλα δείχνουν αστραφτερά και τέλεια, ουσιαστικά αυτό που τα κάνει να λάμπουν δεν είναι η λάμψη της δημοσιότητας αλλά μια ύπουλη φωτιά που εξαπλώνεται σταδιακά κι έπειτα ανεξέλεγκτα.

Με απλά εκφραστικά μέσα, με σφιχτοδεμένη πλοκή, χωρίς ίχνος διδακτισμού, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης μεταφέρει τον μύθο του Νάρκισσου και την ιστορία του Ντόριαν Γκρέι στο σήμερα και σκαρώνει ένα εκρηκτικό σκοτεινό θρίλερ που διαβάζεται ως εκτενής κοινωνικός σχολιασμός για την αλήθεια, το ψεύδος, την απάτη και την αυταπάτη των καιρών μας, για τον μαζικό και ατομικό μας εθισμό στα social media που εξαπλώνεται σαν μεταδοτική απειλητική ασθένεια , για την ατομική και συλλογική μας ανάγκη για αποδοχή, θαυμασμό, αγάπη και αναγνώριση -διάρκειας μιας ανάσας- , για το αλόγιστο ξόδεμά μας σε πόζες, ακκισμούς, δηλώσεις, υπερβολές, φιλοδοξίες της στιγμής, διεκδίκηση προσοχής, για την καταμέτρηση των likes και των θετικών εγκωμιαστικών σχολίων που δρούν ως επούλωση ανοιχτών τραυμάτων και χαϊδεύουν παρηγορητικά ήττες, μοναξιές σαν σκόρπια φύλλα στον άνεμο, πικρές παραδοχές και κενό απροσμέτρητο.

Μια έντιμη, αξιοπρόσεκτη και αξιανάγνωστη πρώτη λογοτεχνική κατάθεση το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Μουσούλη που η ιστορία του είναι καθρέφτης της εποχής μας και των ανθρώπων της, του "εδώ" που λαχταρά να βρεθεί "αλλού", του "εκεί" που λοξοδρομεί, της απώλειας στιγμών και έμπρακτων συναισθημάτων.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου