Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Robert Walser, Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ

Robert Walser, Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ

 
Από τους σπουδαιότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ου αιώνα, μοντερνιστής, απόλυτα αυθεντικός, ο Robert Walser, με το ύφος του, επηρέασε τα μεταγενέστερα "τέρατα" του λόγου Κάφκα και Έσσε ενώ κατάφερε μέσα από τα έργα του να περιγράψει τις πιο σκοτεινές πτυχές των ηρώων του με έναν θαυμάσια φωτισμένο τρόπο.
 
"Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ" αποτελεί το πρώτο έργο του συγγραφέα που εκδόθηκε το 1904 και μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική, σε εξαίρετη μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού.
 
Στο εισαγωγικό σημείωμα διαβάζουμε ότι το αγόρι που έγραψε αυτά τα κείμενα, πέθανε ξαφνικά μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο. Ο Walser έπεισε τη μητέρα του παιδιού να του επιτρέψει να εκδώσει αυτές τις εκθέσεις-παράσημα ενός λαμπερού μυαλού και μιας χαμένης νιότης. Χειρονομία αυτοκάλυψης και εξαφάνισης του συγγραφέα μέσα στις σελίδες για να κάνει πλάγια εμφάνιση φορώντας το δέρμα και την ταυτότητα του νεαρού Φριτς. Είκοσι μαθητικές εκθέσεις που καλύπτουν θέματα όπως η φύση, η μουσική, η μοναξιά, η φτώχεια, ο σεβασμός στους δασκάλους, είκοσι εκλεπτυσμένες αφηγήσεις εν συντομία: με αθωότητα, λυρισμό, σοφία, αφοπλιστική ειλικρίνεια, διαψεύσεις, με τον ερασιτεχνισμό ενός παιδιού και παράλληλα την δεξιοτεχνία του και την κοφτερή του σκέψη. Μετά το τέλος των εκθέσεων ακολουθούν τρία εκτενέστερα κείμενα, ομολογουμένως ωριμότερα, κείμενα-παγίδες!
 
Ευφυής γραφή. Και ένα λογοτεχνικό παιχνίδι που μονάχα ένας συγγραφέας του βεληνεκούς του Walser θα μπορούσε να πετύχει. Μια ολόκληρη εποχή κι ένας ολόκληρος μικρός καθημερινός κόσμος, "μια καρδιά" που "χρειάζεται μια αδελφική, έμπιστη καρδιά, ένα μικρό ξέφωτο στο δάσος, ένα μέρος όπου μπορεί να αναπαυτεί και να ξαπλώσει και να κουβεντιάσει".
 
 
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις Κριτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου