Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, Δόκτωρ Γκλας

 
Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, Δόκτωρ Γκλας


Αριστούργημα της βορειοευρωπαϊκής πεζογραφίας, ο Δόκτωρ Γκλας, κυκλοφόρησε στη Σουηδία το 1905 προκαλώντας σκάνδαλο με τη θεματολογία του περί ηθικής, λαγνείας, έρωτα και θανάτου, τις πλάγιες αναφορές για ευθανασία και τις προσωπικές εξομολογήσεις του κεντρικού ήρωα. Ημερολογιακής μορφής μυθιστόρημα με στοιχεία noir και έντονα φιλοσοφικό ύφος, με πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για την ανθρώπινη φύση και την πορεία της προς τις πύλες του παραλόγου.
 
Ο Τύκο Γκάμπριελ Γκλας (Glas=γυαλί) είναι ένας τριαντατριάχρονος γιατρός, ένας αστός της εποχής του, ιδεαλιστής, θλιμμένος, απομονωμένος στο "σκοτεινό κελί" του μακριά από έρωτες, με μια αδιάφορη καθημερινότητα. Τυπικές συναντήσεις με ασθενείς, περίπατοι, παρατήρηση του έξω κόσμου, ενδοσκόπηση και συλλογισμοί που, νύχτα πάντα, καταγράφονται στο προσωπικό του ημερολόγιο. Κρύβει μέσα του ένα πλάσμα που διψά για την εκπλήρωση του ανικανοποίητου, επιθυμεί μια αγάπη καθαρή και εξιδανικευμένη, περιμένει τη στιγμή που από παρατηρητής της ζωής θα συμμετάσχει σε αυτήν ακόμα και με βήματα ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί πάνω από την άβυσσο.
 
Τον επισκέπτεται στο ιατρείο του η Χέλγκα, μια όμορφη νεαρή γυναίκα, σύζυγος του πάστορα Γκρεγκόριους. Του εκμυστηρεύεται ότι είναι ερωτευμένη με άλλον και απεχθάνεται τις ερωτικές συνευρέσεις με τον ηλικιωμένο άντρα της. Γίνεται το αντικείμενο του πόθου του Γκλας. Κι εκείνος, αποφασίζει να την βοηθήσει, μέσα σε μια δίνη πρωτόγνωρων αισθημάτων. Παρασύρεται σε μαύρο βυθό με ναυάγια το Καλό και το Κακό.
 
Ο πάστορας είναι το πρόσωπο του πατέρα που ο Γκλας μισούσε, είναι το τέρας που ο εστέτ Γκλας έκρυβε επιτυχώς μέσα του, είναι όλα όσα ο Γκλας φοβόταν να είναι, είναι ο καθρέφτης της βρωμιάς του κόσμου. Το τέλος του ενός είναι η ανάσα και η αρχή του άλλου!
 
Νύχτες πυρετού, όνειρα στοιχειωμένα, άγρια πάλη με τον εαυτό. Ολόκληρο το κρυστάλλινο σύμπαν του νεαρού γιατρού γίνεται θρύψαλα, λίγο πριν το πρώτο χιόνι.
 
Οξύτητα και ψυχολογική διεισδυτικότητα σε ένα μοντέρνο και πρωτοποριακό έργο για την σκοτεινή πλευρά του ασυνείδητου. Ένα δαιμονισμένο σπαρακτικό ψυχογράφημα με στοιχεία υπαρξισμού, πριν καν την εμφάνισή του. Ένα ψυχολογικό παιχνίδι μεταξύ αφηγητή και αναγνώστη ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά και μαύρα τριαντάφυλλα.
 
Επίμετρο και έξοχη μετάφραση από την Αγγελική Νάτση.
 
 
Εκδόσεις Printa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου