Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Λερντ Χαντ, NEVERHOME

Λερντ Χαντ, NEVERHOME


Ο Ας Τόμπσον είναι ένας ατρόμητος στρατιώτης που κατατάσσεται στο στρατό των Βορείων κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Γενναίος, άριστος στη μάχη, βίαιος, εμποτισμένος από την αγάπη και τα ιδανικά για την πατρίδα, εμψυχώνει τους συντρόφους του και προκαλεί θαυμασμό. Κάτω από τη στολή του, κρύβεται η Κόνστανς: νοικοκυρά και σύζυγος αγρότη από την Ιντιάνα, μια από τις γυναίκες που μεταμφιέστηκαν σε άντρες και έλαβαν μέρος στον αιματηρό πόλεμο της δεκαετίας του 1860. Εγκαταλείπει τον σύζυγό της, Βαρθολομαίο, διψασμένη για περιπέτεια και εμπειρίες στην κόψη του ξυραφιού. Εκείνος είναι φτιαγμένος από απαλό βαμβάκι, μια αρσενική Πηνελόπη που μένει στο σπίτι κρατώντας σε καλογυαλισμένη κορνίζα την παλιά τους ζωή και καρτερώντας την επιστροφή. Εκείνη είναι ένας θηλυκός Οδυσσέας με πείσμα και ανυπομονησία. Ξεκινάει το ταξίδι προς την θηριωδία και τη δόξα της καρδιάς. Για δύο χρόνια μέσα στα πεδία των μαχών, με φόβο και θάρρος, με φύλο και ταυτότητα που δεν γίνονται σχεδόν αντιληπτά, δαίμονας και άγγελος, σωτήρας και φονιάς, βιώνει όλο τον σπαραγμό του πολέμου. Μέσα της γεννιέται ένα άγριο θηρίο που ουρλιάζει στο κατάμαυρο δάσος της ανθρώπινης φύσης. Γράφει σύντομα γράμματα στον Βαρθολομαίο, λαμβάνει τα δικά του, βλέπει όνειρα και εφιάλτες, αντικρίζει πτώματα, σπλάχνα, χέρια σπαρμένα στη ματωμένη γη και το κόκκινο βάφει τα δικά της χέρια. Πανοπλίες της στη μάχη, μια χούφτα χώμα απ' την πατρίδα της και οι συνομιλίες με τη νεκρή μητέρα της.
 
Ακολουθεί μια απίστευτα σκληρή πορεία μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης και Σειρήνων. Η Κόνστανς πέφτει σε ενέδρα, κρατείται αιχμάλωτη πλάι σε μια επικίνδυνη Ναυσικά. Δραπετεύει και, με τα όνειρά της σαν ίχνη από ψίχουλα, βρίσκει τον δρόμο για το σπίτι. Γυρισμός που δεν είναι γυρισμός παρά ένα Ποτέ, μια προδοσία, το παρελθόν, οι φόβοι και οι πληγές που την περιμένουν σαν μνηστήρες στην αυλή της κατοικίας της. Η ψυχή και το σώμα της Κόνστανς είναι σε πλήρη αποσύνθεση, ο πόλεμος της έκλεψε το βλέμμα.
 
Επικό, συνταρακτικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα με τις εναλλαγές βιαιότητας και λυρισμού και με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Κόνστανς να εισχωρεί κάτω από το δέρμα του αναγνώστη και να φτάνει ως το μεδούλι, κυριολεκτικά.
 
Έξοχη μετάφραση από τον Χρήστο Οικονόμου και δυναμικό ξεκίνημα - θαύμα των εκδόσεων Πόλις για τη νέα σεζόν της βιβλιοπαραγωγής.
 
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου