Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, Ημερολόγιο της πανούκλας

Γκονσάλο Μ. Ταβάρες, Ημερολόγιο της πανούκλας




Ο χρόνος παίρνει μορφή παγωμένου οδοστρώματος και οι λέξεις τρέχουν ατρόμητες με ταχύτητα πάνω του, για να μην παγώσει η καρδιά.
 
Χρονικό 90 ημερών. Περιγραφή ενός πλανήτη σε κατάρρευση με την εμφάνιση του Covid 19 και τον κατ' οίκον περιορισμό που ακολούθησε. 23 Μαρτίου έως 20 Ιουνίου του 2020, ο σπουδαίος Πορτογάλος συγγραφέας Γκονσάλο Ταβάρες, σε απόπειρα ντοκουμέντου, δημιούργησε το δικό του ιδιότυπο Ημερολόγιο το οποίο δημοσιευόταν καθημερινά στην πορτογαλική εφημερίδα Expresso, μεταφραζόταν παράλληλα σε διάφορες γλώσσες ενώ στην Ελλάδα, αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών.
 
90 μέρες σε 90 κεφάλαια μικρής έκτασης με γραφή σαν γρήγορη κοφτή αναπνοή, με σύντομες προτάσεις που αποτυπώνουν με πλήρη ακρίβεια την πορεία της πανδημίας ανά τον κόσμο. Προσωπικές σκέψεις, ανησυχίες και φόβος για τον 21ο αιώνα που έσπασε σε δύο αιώνες, για τα αγγίγματα μέσω οθόνης και τα συναισθήματα μέσω βιντεοσκόπησης. Η χαρά κρυμμένη σε σχισμές, η ομορφιά πρέπει να επιβιώσει να είναι πάντα παρούσα παρηγοριά στο σκοτάδι της αναίμακτης καταστροφής. Η στατιστική θανάτου και μοναξιάς, η επικαιρότητα σαν φάρος που σβήνει ανάμεσα στις λάμψεις, οι αϋπνίες και οι ικεσίες για επόμενο ξημέρωμα. Οι φωνές χαμήλωσαν κι έγιναν ψίθυροι και σιωπηλοί λυγμοί και η σιωπή κόρη του φόβου. Οι παράλληλες ιστορίες των ταυτοτήτων, ένα "Δεν μπορώ να αναπνεύσω" και ένας άδικος θάνατος ανάμεσα σε άλλους άδικους θανάτους. Οι μουσικές, η ανάγνωση, οι τέχνες είναι μάσκες οξυγόνου σε πρόσωπο με ένα ζευγάρι έντρομα μάτια. Το ράγισμα της λέξης "Άνοιξη", συναισθήματα σε αργές στροφές, λύματα που μιλάνε. Ο άνθρωπος μοιάζει με λύκο γιατί ο αυξανόμενος φόβος καίει καρδιά, σώματα, αντιστάσεις. Και το "μετά απ' όλα αυτά", τρομαγμένο, τρομακτικό, μοναχικό και αμφίσημο.
 
Χωρίς να υπάρχουν ήρωες και γραμμική αφήγηση, το Ημερολόγιο διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, ως ένα χρονικό, ως μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχής σε μάχη με αόρατο ορατό εχθρό.
 
Θαυμάσια υποδειγματική μετάφραση από την Αθηνά Ψυλλιά.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου