Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Δίφορη μνήμη

Γιώργος Χ. Θεοχάρης,  Δίφορη μνήμη


Ένα μωσαϊκό από ανθρώπινες ιστορίες, μυρωδιές, ήθη και έθιμα της ελληνικής υπαίθρου. Η Δεσφίνα του νόμου Φωκίδας, ορεινό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού και τόπος γέννησης του ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Χ. Θεοχάρη, πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον θαυμάσιο αυτοβιογραφικό τόμο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Πόλις.  Αυτοβιογραφικό κείμενο, χρονικό, φέτα Ιστορίας, ταξιδιωτική και ανθρωπογεωγραφική περιήγηση , Ποίημα Μνήμης και πολυφωνικό λογοτεχνικό έργο - ανατομία της ελληνικής επαρχίας με θραύσματα αφηγήσεων ανθρώπων που αγάπησαν, αγαπήθηκαν, βασανίστηκαν, γνώρισαν την κακουχία και τον πόνο, πολέμησαν, ηττήθηκαν, λύγισαν, ξαναγεννήθηκαν, έφυγαν από τη ζωή μην αντέχοντας τα πάθη, τ' ανθρώπινα, τα κρυμμένα.
 
Ο Θεοχάρης τους επαναφέρει! Στήνει γιορτή νεκρών και ανάβει κεριά, τους δίνει φωνή που ενώνεται με τη φωνή της Δεσφίνας, ζωντανεύουν εικόνες καθημερινές, γέλια και κλάματα, δοκιμασίες κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Τα εμβόλιμα άρθρα από τον Τύπο του 19ου και 20ου αιώνα για τον γενέθλιο τόπο και τα αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη σε συνδυασμό με τη γραφή του Θεοχάρη δημιουργούν ένα ξεχωριστό πεζογράφημα της πρόσφατης εγχώριας βιβλιοπαραγωγής.  Η αρχή γίνεται με την αυτοσύσταση του Θεοχάρη, για το πώς οι ψαλμοί και τα μοιρολόγια, στα παιδικά του αυτιά, έγιναν η "πνευματική σκευή" του ώσπου να συναντήσει επίσημα αυτά που είχαν καρπίσει μέσα του: η γραφή, η ποίηση, τα βιβλία. Στη συνέχεια, ο λόγος παραδίδεται στη μάνα και στον πατέρα του: δύο σπαρακτικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις. Κι ύστερα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες παίρνουν σάρκα και οστά και γεννάνε ιστορίες άλλων, καντήλια αναμμένα για τη διατήρηση του εσαεί των προγόνων στο αίμα των απογόνων.
 
Ένα ανθρώπινο συναξάρι απο χαρές, λύπες, θάνατο και σιωπές που τσακίζουν τον τόπο στη μέση. Κολάζ από φωνές για τα Ανείπωτα που υψώνονται σαν σημαίες στον νεφελώδη ουρανό του χρόνου που τρέχει και λησμονεί.
 
Κι αυτό που καταφέρνει εδώ ο βραβευμένος συγγραφέας είναι να κρατήσει τη Μνήμη ολοζώντανη, να βγάλει ανθό και καρπό, να γίνει Κιβωτός διάσωσης βίων, αισθημάτων, εικόνων, προσωπικών και συλλογικών τραυμάτων.
 
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου