Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Patricio Pron, Αύριο θα μας λένε αλλιώς

Patricio Pron,  Αύριο θα μας λένε αλλιώς



Εκείνος είναι συγγραφέας. Εκείνη είναι αρχιτέκτονας. Δύο ανώνυμοι σαραντάρηδες στη σύγχρονη Μαδρίτη που γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, έζησαν μαζί για πέντε χρόνια αποφεύγοντας τα μελλοντικά σχέδια, έχασαν σταδιακά μικρά κομμάτια του εαυτού τους, ώσπου ήρθε η στιγμή του "αντίο". Εκείνη τον εγκαταλείπει με το πρόσχημα ότι αγαπάει έναν άλλο άντρα. Ανοίγει την πόρτα και φεύγει και γίνεται για Εκείνον η πιο δική του ξένη, η φλόγα που δεν λέει να σβήσει. Μένει μόνος του με τα βιβλία του και τα βιβλία της, σκίζει μια στις δύο σελίδες για να μείνει ένα μέρος από το ολόκληρο, σαν τη σχέση τους που έμεινε μισή, ξεθωριασμένη και έντονη
ταυτόχρονα. Ο χωρισμός προκαλεί και στους δύο ψυχική αναπηρία, εξαφανίζει τις οδηγίες χρήσης της καθημερινότητάς τους και της συνήθειας του "μαζί". Προχωρούν τρεκλίζοντας, σφαδάζοντας άηχα από τον οξύ πόνο, αδύναμοι να απαγκιστρωθούν ο ένας απ' τον άλλον. Αντιμετωπίζουν αδιάφορα τον κόσμο και τους φόβους, χωρίς ταυτότητα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με φρενήρη ρυθμό, εν μέσω ψεμάτων και αγώνα επιβίωσης και αγάπης. Μόνοι, ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους - παυσίπονα, δεν παύουν να αναπολούν την παλιά τους ζωή. Συναντιούνται τυχαία, ανταλλάσσουν σύντομα αμήχανα τηλεφωνήματα υπό τον ήχο της σιωπής και των δακρύων, η ανάσα Εκείνης είναι πάντα η προέκταση της ανάσας Εκείνου.
 
Σπουδαίο δείγμα πεζογραφίας από την Αργεντινή με κεφάλαια και χρονικές ενότητες για το Πριν, την πορεία της σχέσης και το Μετά, για την κοινή νοσταλγία και την κοινή εμμονική προσπάθεια των ανώνυμων εραστών να κατανοήσουν τι συνέβη και πως. Και οι δύο σκάβουν βαθιά τα μέσα τους χώματα να εντοπίσουν την σάπια ρίζα, κάνουν συνειρμούς για το κοινό μείγμα γλώσσας, χειρονομιών, συνηθειών, πεποιθήσεων που υπήρξαν μαζί. Ψάχνουν τον τρόπο που θα τους φέρει ξανά κοντά σε μια νέα αρχή και συνέχεια. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία αυτοανάλυσης εκθέτουν ουσιαστικά τις απόψεις τους για τις ανθρώπινες σχέσεις που αλλάζουν ραγδαία σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν ραγδαία. Με όχημα την ιστορία ενός χωρισμού, ο Αργεντινός συγγραφέας βάζει στο μικροσκόπιο θέματα όπως η τρομοκρατία, η οικονομική κρίση, οι κοινωνικές νόρμες, οι αλλαγές στα εκδοτικά πράγματα, ο έρωτας στα χρόνια της κοινωνικής δικτύωσης, τα ψέματα που χτίζουν χάρτινο πύργο πάνω σε συντρίμμια. Όλα με βαθιά επεξεργασία, με κοφτερή μάτια και με γραφή ήσυχη σαν ροή αίματος από πληγή που δεν κλείνει.
 
Εύστοχο κοινωνικό σχόλιο σε ένα μυθιστόρημα ακτινογραφία του κόσμου μας σήμερα.
 
Η εξαιρετική μετάφραση ανήκει στην Μαρία Παλαιολόγου.
 
 
Εκδόσεις Ίκαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου