Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

André Kubiczek, Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας

André Kubiczek,  Η αξέχαστη χρονιά της αναρχίας

Το εξαίρετο και ευφυές μυθιστόρημα του André Kubiczek που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κριτική είναι γεμάτο μουσικές αναφορές, νιότη, επιθυμία για ελευθερία και επανάσταση, υποδόριο χιούμορ και σάτιρα για το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της περιόδου κατά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Μια φαινομενικά απλή ιστορία αγάπης εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων και στο φόντο  υπαινιγμοί, ουσία, βάθος και τριγμοί για ό,τι το μέλλον θα φέρει.  Ο Άντι είναι φοιτητής, το κεντρικό πρόσωπο και ο αφηγητής. Πιάνει το νήμα από τον Μάρτιο του 1990, προεκλογική περίοδος και χαώδης  κατάσταση. Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών για το κόμμα των αναρχικών, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολιτική και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Απρίλιος του 1990, η Ανατολική Γερμανία είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και στη νομισματική τους ένωση. Ο Άντι μαζί με τη φίλη του, Ουλρίκε φεύγουν από το Βερολίνο για την επαρχία του Νόι Μπούκο για να μείνουν στην παλιά αγροικία του παππού της νεαρής. Ερωτευμένοι, ευδιάθετοι, αισιόδοξοι, ξαναδίνουν πνοή στο εγκαταλελειμμένο σπίτι. Αναζητούν ανάσα, καινούργια όνειρα και ταυτότητα μακριά από το καθεστώς της προηγούμενης ζωής.
 
Ο Άρντ, αδερφός της Ουλρίκε και στενός φίλος του Άντι, τους επισκέπτεται συχνά μεταφέροντας ειδήσεις από την πραγματικότητα του έξω κόσμου, μιας και στον ειδυλλιακό κόσμο των δύο ερωτευμένων ο χρόνος μοιάζει στάσιμος. Μέσα από συζητήσεις, ο καθένας υπερασπίζεται τη δική του μορφή ελευθερίας. Ένα ακόμα πρόσωπο θα προστεθεί στην παρέα των τριών: ο Χέρμαν, πρώην στρατιώτης των Σοβιετικών Δυνάμεων της Γερμανίας και νυν λιποτάκτης, ένα τραυματισμένο αδέσποτο πλάσμα που βρίσκει καταφύγιο και προστασία στην παλιά αγροικία. Λίγο πριν την νομισματική ένωση, το τραπεζικό σύστημα της περιοχής γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Ανθρώπινοι δρόμοι γεμίζουν στάχτη, ρωγμές αλλά και υποσχέσεις.
 
Ρεαλισμός, ποιητική πρόζα, υπέροχοι διάλογοι(ενίοτε σπαρταριστοί), εξομολογητικό ύφος και υπαρξιακά ερωτήματα. Ο Kubiczek έγραψε ένα μυθιστόρημα σπουδή για τις αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ανθρώπινης ζωής, για τις κοινωνικές νόρμες και την γενναία επιλογή της ελευθερίας.
 
Θαυμάσια μετάφραση από τον Απόστολο Στραγαλινό.
 
 
Εκδόσεις Κριτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου