Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τζόναθαν Κόου, Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ

 
Τζόναθαν Κόου, Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ



Ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο, στην ανθρώπινη καρδιά, στη νοσταλγία, στην έμπνευση που ενηλικιώνεται και οδεύει προς το γήρας και στις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος που μετατρέπονται σε ασπρόμαυρα πλάνα.  Αυτό είναι το νέο βιβλίο του Τζόναθαν Κόου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις.  Ο "κύριος Γουάιλντερ" του τίτλου δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ. Το "εγώ" είναι η Καλλιστώ, η αφηγήτρια της ιστορίας. Στα 57 της σήμερα, κάτοικος Λονδίνου, μουσικός, με καριέρα και οικογένεια σε κρίση, αναπολεί μια άλλη μακρινή εποχή όσο η "Fedora" του Μπίλι Γουάιλντερ παίζει στην οθόνη και γίνεται αντικατοπτρισμός της ζωής της.

Καλοκαίρι του '76, η εικοσάχρονη Καλλιστώ, ταξιδεύει από την Αθήνα στην Αμερική και, χάρη σε μια τυχαία γνωριμία, βρίσκεται να γευματίζει με τον Γουάιλντερ και τον στενό του συνεργάτη και σεναριογράφο Ιζ Ντάιαμοντ. Δεν γνωρίζει το έργο τους αλλά μαγεύεται όσο τους μαγεύει κι εκείνη με την αθωότητά της. Κι έτσι αρχίζει μια σχέση που θα την σημαδέψει για πάντα.

Ένα χρόνο μετά, προσλαμβάνεται ως μεταφράστρια στο πλευρό των δύο αντρών και τους ακολουθεί στην Κέρκυρα, νησί σκηνικό των γυρισμάτων της νέας τους ταινίας Fedora. Η Καλλιστώ βουτά με ενθουσιασμό στη μαγεία της προετοιμασίας, γίνεται μάρτυρας ενός κόσμου με διαμάχες, μικρές χαρές και ματαιώσεις. Ενώ είναι συνεπαρμένη, αντιλαμβάνεται ότι κάτι αλλάζει στον κόσμο και στην εποχή του σινεμά και ότι το άστρο του Γουάιλντερ τρεμοσβήνει σαν κερί στον άνεμο των αλλαγών. Το Χόλιγουντ τον απορρίπτει. Από την Ελλάδα το συνεργείο μεταβαίνει στο Μόναχο για συνέχεια των γυρισμάτων, μιας και η Γερμανία εξασφαλίζει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Το νεαρό κορίτσι διαπιστώνει ότι πίσω από τη φήμη και την ξεθωριασμένη πλέον λάμψη του Μπίλι κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία Ιστορίας και γεγονότων που τον στοιχειώνουν.

Μέσα από τα μάτια και τα χείλη της αφηγήτριας, ο Κόου φιλοτεχνεί με τις πιο τρυφερές πινελιές το πορτρέτο ενός σκηνοθέτη-ορόσημο κι ενός ανθρώπου μελαγχολικού με σαρδόνιο χιούμορ. Ευφυές τέχνασμα η προσθήκη του ιντερλούδιου με μορφή σεναρίου, με την αφήγηση του Γουάιλντερ για το πώς από τη Γερμανία των ναζί και των φαντασμάτων βρέθηκε στην Αμερική χτίζοντας νέα όνειρα.

Μυθιστόρημα παρηγορητικό, ανθρώπινο, σαν γλυκόπικρο τραγούδι θαυμάσια μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Άλκηστη Τρίμπερη. 


Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου