Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο

Ένας διανοούμενος της εποχής μας και ένας ιστορικός, με σταθερό τόπο συνάντησης το ίδρυμα βιβλικών σπουδών Άρτος Ζωής. Ήσυχα απογεύματα, ένα πάτημα του play στο κασετοφωνάκι και οι συζητήσεις ξεκίνησαν, εξελίχθηκαν, κολύμπησαν σε λιμνάζοντα και ταραγμένα ύδατα της ύπαρξης και της σύγχρονης Ιστορίας, στα ρηχά και στα βαθιά. Οι συναντήσεις αυτές μεταξύ των Σταύρου Ζουμπουλάκη και Στρατή Μπουρνάζου, 11 τον αριθμό, όσα και τα κεφάλαια αυτού του πρωτότυπου για τα ελληνικά δεδομένα τόμου, βασισμένου σε μια ιδέα του Νίκου Γκιώνη, έγιναν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα το οποίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις.

Τα θέματα που απασχολούν τους δύο συνομιλητές και τα οποία αναλύουν δίχως ίχνος συμβατικότητας, είναι θέματα που αφορούν όλους μας λιγότερο ή περισσότερο. Οι συζητήσεις τους έχουν αμεσότητα, ειλικρίνεια και τεράστιο ενδιαφέρον μιας και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων όπως θρησκεία, πολιτική, εκπαίδευση και λογοτεχνία.

Πρόεδρος του ιδρύματος Άρτος Ζωής και του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και φιλόλογος, πολυγραφότατος, βραβευμένος, με ένα σπουδαίο έργο στην πορεία του, εκφράζεται ανοιχτά, μειλίχια και με πάθος για τα παιδικά του χρόνια, την περίοδο σπουδών του σε Αθήνα και Παρίσι, τους δασκάλους του και όσα τον επηρέασαν, τη θητεία του στον τομέα της εκπαίδευσης, τα χρόνια που ήταν διευθυντής στη Νέα Εστία. Ύστερα αναφέρεται στην αρρώστια και τον ανθρώπινο πόνο, στη λογοτεχνία και σε αγαπημένους του συγγραφείς των οποίων το έργο έριξε καρπό μέσα του.

Έπειτα η κουβέντα στρέφεται στον εβραϊσμό, τον αντισημιτισμό και το Ολοκαύτωμα και αργότερα, στην πολιτική και την Αριστερά, με αναφορές στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και στο Τέρας της ακροδεξιάς που δεν δαμάζεται εύκολα.

Τέλος, συζητήσεις για τον Άρτο Ζωής και τις βιβλικές σπουδές και για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τους αναγνώστες.

Καρπός των 11 συναντήσεων λοιπόν, αυτή η πρωτότυπη έκδοση που οπωσδήποτε συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες της χρονιάς.

Βιβλίο ανάσα σε κάθε είδους θηλιά που μας πνίγει. Βιβλίο παράθυρο στην αλήθεια, την καλοσύνη, τον άνθρωπο, την Ιστορία, τον κόσμο, το φως, την ελπίδα.
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου