Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Jules Verne, Παιδικές και νεανικές αναμνήσεις

Jules Verne, Παιδικές και νεανικές αναμνήσεις

 
Ξεκίνημα από το μηδέν, με τους καλύτερους οιωνούς για μόνιμη εγκατάσταση στα εκδοτικά πράγματα. Ο αριθμός "0" της σειράς Opusculum των νεοσύστατων εκδόσεων Στιγμός ξεκινάει την πορεία του με αυτό το ολιγοσέλιδο λογοτεχνικό θαύμα του Ιουλίου Βερν. Αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό κείμενο, και ταυτόχρονα μια σύντομη ανάλυση του έργου του με την πένα του ίδιου του συγγραφέα.
 
Οι "Αναμνήσεις" αποτυπώθηκαν κατόπιν προτροπής του Αμερικανού δημοσιογράφου Θίοντορ Στάντον και πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1891 στο περιοδικό Youth's Companion.
 
Ο εξηντάχρονος τότε Βερν επιστρέφει μέσω της μνήμης στα παιδικά του χρόνια γιατί "γερνώντας, η μνήμη μακραίνει σαν ένα τηλεσκόπιο που μεγαλώνουμε το σωλήνα του και μπορεί να διακρίνει τις πιο μακρινές γραμμές του παρελθόντος".  Ο Βερν εξομολογείται την αγάπη του για το γράψιμο και τη θάλασσα, αναφέρει τα πρώτα του διαβάσματα που επηρέασαν νου και ψυχή όσο οι εικόνες ζωντανεύουν και γίνονται πλοία και ιστιοφόρα. Η επιθυμία του μικρού Βερν ήταν να ανακαλύψει τον εσωτερικό τους κόσμο, να σκαρφαλώσει στα ξάρτια κι από εκεί να αγναντεύει τη ζωή και το άπειρο.
 
Από το παράθυρο του σπιτιού του, το ποτάμι μετατρέπεται σε αρχιπέλαγος και η φλόγα των ταξιδιών ανάβει στην παιδική καρδιά: εκείνος και ο αδελφός του ταξιδιώτες και καπετάνιοι σε ένα ταξίδι στο παντοτινό της περιπέτειας.
 
Ώσπου φτάνει η ώρα των μεγάλων ταξιδιών που ύστερα έγιναν όλα εκείνα που διαβάστηκαν, διαβάζονται και θα διαβάζονται παντού και αιώνια.
 
Η αριστοτεχνική μετάφραση ανήκει στη Μαρία Παπαδήμα, ξεχωριστή εργάτρια του λόγου, της ομορφιάς των λέξεων και των εικόνων.
 
 
Εκδόσεις Στιγμός
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου