Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Φρανκ Μπουίς, Καμιάς γυναίκας γέννημα

Φρανκ Μπουίς, Καμιάς γυναίκας γέννημα

 
 
Παλιά, πολύ παλιά σε κάποια αγροτική περιοχή της Γαλλίας, ο ιερέας Γκάμπριελ δέχεται στο εξομολογητήριό του μια επίσκεψη. Πίσω από το διάτρητο χώρισμα, μια αναπνοή, μια φωνή, μια εκμυστήρευση για κάποια τετράδια κρυμμένα κάτω από το σώμα μιας νεκρής γυναίκας, τροφίμου στο άσυλο των ψυχικά ασθενών. Τα τετράδια φτάνουν στα χέρια του ιερέα κρυφά. Τα τετράδια ανοίγουν και έτσι αρχίζει ένα μαύρο παραμύθι με τραγική ηρωίδα την Ροζ, η οποία αιωρείται κάτω από πένθιμους ίσκιους τοπίων και ανθρώπων.

Στα 14 της, η Ροζ, πωλείται ως σκλάβα από τον πατέρα της σε έναν πλούσιο γαιοκτήμονα που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα του και μια σύζυγο φάντασμα, κλειδωμένη σε ένα από τα δωμάτια κελιά του υποστατικού του.  Η Ροζ έρχεται αντιμέτωπη με την πιο άγρια πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Μοναδικά της στηρίγματα στην καθημερινή της κόλαση είναι η ανάμνηση των μικρότερων αδελφών της και της μητέρας της, μια μικρή κούκλα από μίσχους καλαμποκιού και η γνωριμία της με τον Εντμόν. Τον τρυφερό και τρομαγμένο Εντμόν, με ένα ρόλο κλειδί στην εξέλιξη της ζωής όλων.

Όλα τα άλλα είναι ένα τσεκούρι που γδέρνει ανελέητα την ψυχή του κοριτσιού και την σπάει σε χιλιάδες κομμάτια. Ώσπου η οργή ξεχειλίζει, οι ψυχικές αντοχές χτίζουν οικοδόμημα γερό στην ψυχή της Ροζ, ο πόνος γίνεται άγριος θυμός και ο θυμός φονικό όπλο.

Η Ροζ μεταφέρεται στο άσυλο. Εκεί θα γνωρίσει την άλλη Ροζ, τη "γυναίκα που μετράει", εκεί θα αποκτήσει εκείνο που βίαια θα αποχωριστεί έξι μέρες μετά. Εκεί οι μνήμες θα αρχίσουν να τρέχουν πάνω στις σελίδες των τετραδίων.

Με εναλλαγές πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης και την τεχνική του εγκιβωτισμού (με έντονη επιρροή από τον Ουίλλιαμ Φώκνερ), οι φωνές αποκτούν ύψος και ένταση. Το κουβάρι ξετυλίγεται, δίνοντας ώθηση κι εκκίνηση σε μια σπαρακτική εξιστόρηση.

Ο πολυβραβευμένος Φρανκ Μπουίς, διαθέτοντας μια ευφάνταστη γραφή, δημιούργησε ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα εποχής με αποχρώσεις ψυχολογικού θρίλερ. Μια κατάδυση στα σκοτεινά νερά της ανθρώπινης ψυχής.

Έξοχη η μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα σε ένα κείμενο που δονείται ολόκληρο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου