Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Maurice Attia, Το κόκκινο και το φαιό

Maurice Attia,  Το κόκκινο και το φαιό
 
Η μεγάλη επιστροφή του Maurice Attia και η ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή του ήρωά του, Πάκο Μαρτίνεθ, σηματοδοτούνται με την πρόσφατη κυκλοφορία αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος, από τις εκδόσεις Πόλις.
 
Ο Μαρτίνεθ που γνωρίσαμε στην κορυφαία τριλογία "Το μαύρο Αλγέρι", "Η κόκκινη Μασσαλία" και "Παρίσι μπλουζ" και έπειτα στη "Λευκή Καραϊβική", εργάζεται πλέον ως αστυνομικός συντάκτης σε εφημερίδα νοσταλγώντας τα χρόνια της ενεργού δράσης του ως δαιμόνιος αστυνομικός.
 
Το παρόν μυθιστόρημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Πρώτο μέρος, "Το κόκκινο": Μάρτιος του 1978. Ο Άλντο Μόρο, πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, απάγεται από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες που ζητάνε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών τους. Ο Πάκο μεταβαίνει στη Ρώμη για ρεπορτάζ και συλλογή στοιχείων για την υπόθεση, εκεί θα συναντήσει την δημοσιογράφο της La Repubblica Λεα Τρότσκι. Γοητεύονται ο ένας από τον άλλον και συνάπτουν ερωτική σχέση εν μέσω του κόκκινου χρώματος που βάφει σκέψεις, ώρες, συνθήκες, αποσπάσματα ημερολογίου που ο Άλντο Μόρο γράφει κατά τη διάρκεια της ομηρίας του και της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στην Ιταλία: ισχυρή Ακροδεξιά, Κομμουνιστικό Κόμμα με κλίση προς τη σοσιαλιστική δημοκρατία, μαφία και Άκρα Αριστερά με τις ευλογίες της Μόσχας. Ώσπου η Λεα πέφτει θύμα ενός τροχαίου, όλα γίνονται ύποπτα κι ο Πάκο ξαναμπαίνει στο αγαπημένο του παιχνίδι: περιπέτεια, έρευνα, ανατροπή.
 
Δεύτερο μέρος, "Το φαιό": πίσω στη Μασσαλία, η Ιρέν, σύζυγος του Πάκο, ανακαλύπτει τυχαία ένα κρυμμένο λογοτεχνικό χειρόγραφο του πατέρα της. Ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 1899 και έρχονται στο φως οικογενειακά μυστικά και ιστορικά γεγονότα που δένουν απόλυτα με το παρόν της αφήγησης και το παρόν που ζούμε σήμερα, με την Ιστορία να κάνει αχόρταγα κύκλους, με την Ακροδεξιά και τον αντισημιτισμό να γεννιούνται διαρκώς από τις στάχτες τους.
 
Δύο αφηγήσεις δεμένες σφιχτά και με μαεστρία μεταξύ τους, για τις ανθρώπινες σχέσεις που αλληλοσπαράσσονται στο όνομα των ιδεολογιών και των γεγονότων, για την τρομοκρατία, το προσωπικό και συλλογικό σκοτάδι, για τη συλλογική λησμονιά που φέρνει οδυνηρή επανάληψη.
 
Αγωνία, σασπένς, δράση και ανατροπή, ψυχολογικό ξεδίπλωμα των ηρώων...όλα υπό τη συγγραφική μπαγκέτα του Attia, σε αυτό το εξαιρετικό κοινωνικοπολιτικό νουάρ όπου τα χρώματα αναμειγνύονται και παίρνουν το βαθύ κόκκινο του αίματος της ίδιας της Ιστορίας.
 
Θαυμάσια μετάφραση από την Ειρήνη Παπακυριακού.
 
 
Εκδόσεις Πόλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου