Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Μιχάλης Κατράκης, Υλικό καθαρισμού

Μιχάλης Κατράκης,  Υλικό καθαρισμού

 
Οι ήρωες των συνταρακτικών ιστοριών του Μιχάλη Κατράκη βιώνουν τρομακτικά γεγονότα, τα ουρλιαχτά τους δεν ακούγονται, οι ίδιοι σκοτώνουν ή σκοτώνονται, καταλήγουν να ξεχαστούν σύντομα ακόμα κι αν τύχουν αναφοράς στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων ή ενός βίντεο σε βραδινό δελτίο ειδήσεων. Μια εισαγωγή και εννέα ιστορίες τεκμηρίωσης και έρευνας από τον καθημερινό ατομικό και συλλογικό αβίωτο βίο σε συγκεκριμένα σημεία του παγκόσμιου χάρτη.  Ιστορία 1η: Αφρική και η βάναυση μέθοδος των κλειτοριδεκτομών. Ιστορία 2η: Τσετσενία, η δίωξη των ομοφυλόφιλων σε μια προσπάθεια εθνοκάθαρσης. Ιστορία 3η: Μόρια, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και η βουτιά τους στη σήψη. Ιστορία 4η: Η αγριότητα του πολέμου στα γιουγκοσλαβικά σύνορα, η λήθη, τα αίμα, τα δεμένα μάτια. Ιστορία 5η: Οι εργάτες στο Μπαγκλαντές και τα όνειρά τους θαμμένα κάτω από μια άμορφη μάζα τσιμέντου και σωμάτων, θυσία για το χαμηλό κόστος των ονείρων της ανθρωπότητας. Ιστορία 6η: Λίβερπουλ, η βιομηχανία της πορνείας, η αξία της ζωής σε υποβιβασμό για το κάθε εδώ του καθενός. Ιστορία 7η: Οι απελπισμένοι της Ονδούρας, ο αγώνας διαφυγής τους από τη βία της δικτατορίας. Ιστορία 8η: Ένας ηλικιωμένος άντρας στην Ιταλία και η επίπονη ανάσυρση μνήμης ενός "αστείου" κάποτε, σε ένα ορφανοτροφείο. Ιστορία 9η: Μια εταιρεία "καθαρισμού" ροής στο FB, με εμβόλιμα πλάνα των οχτώ προηγούμενων ιστοριών. Ένα ξυράφι χαράσσει το δέρμα και το αίμα ενώνεται με το αίμα των κατατρεγμένων του κόσμου.
 
Κοινοί άξονες των διηγημάτων είναι η οδύνη, η βουβή απελπισία, το ανελέητο παιχνίδι επιβολής εξουσίας από τον ισχυρό στον ανίσχυρο, η βία, το αίμα, η έλλειψη αχτίδας φωτός, η αποσιώπηση, οι άνθρωποι που σπάνε.   Ο Κατράκης στέκεται μάρτυρας απέναντι στους χαρακτήρες του με αποστολή να καταγράψει την απόγνωσή τους, να την γνωστοποιήσει και το καταφέρνει άκρως επιτυχημένα, σκαλίζοντας λέξεις και έννοιες ως τη ρίζα τους. Η οδύνη έρχεται σαν άγρια αφύπνιση. Τα διηγήματα κόβουν σαν ξυράφια, ρίχνουν απανωτές γροθιές στα σαγόνια του ναρκισσισμού μας, αντικατοπτρίζουν έναν κόσμο που επιδεικτικά αρνούμαστε να δούμε.
 
Ωμός ρεαλισμός, ανατριχιαστικές περιγραφές και, χωρίς επινόηση, αφηγηματική ροή που καθηλώνει.
 
Διηγήματα που προκαλούν χάλασμα,  εσωτερική σύγκρουση και σεισμό. Τα τείχη γκρεμίζονται: η βία είναι ορατή κι εσύ συνένοχος, Αναγνώστη! Η αλήθεια έρχεται στο τζάμι της δημόσιας εικόνας σου σαν ανεξίτηλη σταγόνα αίμα.
 
Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου