Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Largo

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Largo
 
Πρωτοεμφανιζόμενος στο χώρο της πεζογραφίας, -έχοντας στο ενεργητικό του δύο μελέτες και την επιμέλεια στον συλλογικό τόμο "ΣΥΡΙΖΑ: ένα κόμμα εν κινήσει"- , ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης κερνά γενναιόδωρα το αναγνωστικό κοινό, που αγαπά τη μικρή φόρμα, με μια συλλογή δεκαπέντε διηγημάτων μικρής έκτασης και μεγάλης έντασης.
 
Ανάμεσα στα χτυπήματα του μετρονόμου, τα διηγήματα συνδέονται με το άλυτο ερώτημα του χρόνου, σκαλίζουν εδάφη απώλειας, μνήμης, κίνησης, αδράνειας, εκκίνησης και αφετηρίας καταστάσεων. Οι ζωές μοιάζουν σαν νησιά, μικρές κουκίδες στον παγκόσμιο χάρτη και οι ήρωες των ιστοριών, από ένα χωριό της Χαλκιδικής ως την Ιαπωνία, ζουν, αναπολούν και πεθαίνουν σε τοπία ειδυλλιακά ή αδιέξοδα, σε άδεια γραφεία ή κήπους, σε νησιά που ναυαγούν.
 
Η συλλογή ανοίγει με το "Χορευτό" και την αφήγηση μιας διαδρομής ανάμεσα σε ήχους, πρελούδια, όνειρα και φαντασιώσεις.
 
Ακολουθεί το "Largo", μια ιστορία σωμάτων σε ξαφνική ακαμψία, σε μια επαρχιακή πόλη όπου τα σώματα γίνονται εκθέματα αναλλοίωτα στο χρόνο. Στο διήγημα "Ένας κήπος", το ελληνικό καλοκαίρι αναπνέει και η μνήμη γίνεται τραγούδι. Στο "Ωράριο εργασίας", ο ήρωας έρχεται πιο κοντά στη φθορά κολυμπώντας σε μια λίμνη συστολής, καχυποψίας και μοναξιάς. Στις "Στοές της Ανθήνας", η ιστορία ενώνεται με το παρόν μέσα από μια περιδιάβαση στις στοές στην καρδιά της πόλης.
 
Στο "Σκριάμπιν", ένας σκύλος μιλάει για την κυρία του, η οποία πίνει τη μοναξιά γουλιά γουλιά και αναπολεί ανάμεσα σε νότες και ντο δίεση ελάσσονα.
 
Ακολουθούν, η σκοτεινή μπαλάντα "Αγρύπνια στο Tupelo", ο "Ξένος" που μέσα σε πυρετό παραληρήματος αφηγείται νύχτες σε στεριά και κύματα, το "Άγγελος Νόβος", μια συνάντηση για να γίνει φτερό το νεκρό βάρος μιας οικογενειακής ιστορίας, το "Κυριακάτικο τραπέζι" με γεύσεις γλυκόπικρης μνήμης στο καλό σερβίτσιο, το εξαιρετικό "Mergers and acquisitions", πλάγια ματιά στις νοσηρές εργασιακές σχέσεις, το μελαγχολικό "Πρόωρη συνταξιοδότηση", το συγκλονιστικό "Ο προορισμός ενός νησιού", μια μεταφυσική πορεία όπου όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, πεθαίνει κι ένας κόσμος μαζί του. Η συλλογή κλείνει με το "Ένας όμηρος", για μια φυγή και μια επιστροφή στο ίδιο σώμα και μια ομηρεία στην αγάπη.
 
Μια γοητευτική διαδρομή στο παράδοξο και το μεταφυσικό, με οχήματα τα άρτια διηγήματα αυτής της συλλογής που μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Πόλις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου