Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Χανς Έριχ Νόσσακ, Η καταστροφή

 
Χανς Έριχ Νόσσακ, Η καταστροφή

"Η καταστροφή" γράφτηκε το 1943 και εκδόθηκε το 1948. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για τους βομβαρδισμούς του Αμβούργου από τους Συμμάχους, γνωστούς και με το κωδικό όνομα "Επιχείρηση Γόμορρα".
 
Αφήγημα, χρονικό, προσωπική μαρτυρία, ομολογία, μια περιδιάβαση κι ένας νηφάλιος θρήνος για μια νεκρή πόλη.  Ο αφηγητής αδυνατεί να συλλάβει αυτό που συνέβη, αρνείται να το ταξινομήσει στο αρχείο της λήθης και περιγράφει την πορεία του γύρω και μέσα στην οδό της στάχτης και της ηχηρής σιωπής.
 
Ο άνθρωπος που, από μια γροθιά, πετάχτηκε σε αυτό τον κόσμο κι ύστερα προχωρά μπροστά γιατί φοβάται να κοιτάξει τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη πίσω του.
 
Προχωρά κι έρχεται σε επαφή με την αποξένωση, την άρνηση της πραγματικότητας και το μίσος που ψηλώνει και θεριεύει σαν άγριος κισσός. Συναντά ανθρώπους σκιές του εαυτού τους που περιφέρονται πάνω απ' τα χαλάσματα ψάχνοντας σκόρπια κομμάτια τους, αντικρύζει μια γυναίκα που ικετεύει για στέγη στο κελί μιας φυλακής.
 
Ο,τι θεωρείτο σύνηθες, καθημερινό ή αδιάφορο, - μια μπουγάδα στη συνοικία, μια μυρωδιά φαγητού, η μυρωδιά της κυριακάτικης χαρμολύπης, μια φωτογραφία, ένας πίνακας, ένα σπιτικό παλιό γεμάτο αγάπη - έγινε ανάμνηση κάτω από ερείπια.
 
Η γραφή του Νόσσακ είναι λιτή, αθόρυβη και, ταυτόχρονα, αμείλικτη καθώς το βλέμμα του καταγράφει, γίνεται μελάνι και εξιστορεί με λεπτομέρειες ό,τι απόμεινε.
Ένα συγκλονιστικό λογοτεχνικό ντοκιμαντέρ με ασπρόμαυρες σεκάνς στην επιστροφή στον ρημαγμένο τόπο της καρδιάς.
 
Πρώτο κείμενο του Νόσσακ μεταφρασμένο στα ελληνικά, αριστοτεχνικά, από τα έμπειρα χέρια και μάτια του Αλέξανδρου Κυπριώτη και τις εκδόσεις Σκαρίφημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου