Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Cara Hoffman, Οι κράχτες

 Cara Hoffman, Οι κράχτες
 
Η Cara Hoffman είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο δυνατές φωνές της νέας φουρνιάς συγγραφέων της Αμερικής. Γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε μια δασώδη κωμόπολη στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Πνεύμα ανήσυχο, από παιδί αγαπούσε το διάβασμα αλλά όχι το σχολείο, όχι τους κανονισμούς του και τον συντηρητισμό που επέβαλλε. Στην εφηβεία της παράτησε το λύκειο, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρα και αργότερα, έχοντας μαζέψει μερικά χρήματα, έφυγε από την πατρίδα της για να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Στα 19 της, τέλη της δεκαετίας του '80, βρέθηκε στην Αθήνα, απένταρη, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, στον σταθμό Λαρίσης, στην οδό Δεληγιάννη και στο ξενοδοχείο Olympos βρήκε δουλειά ως "κράχτης" για να εξασφαλίσει έτσι το ελάχιστο προς το ζην και μια υποτυπώδη στέγη.

Η ομορφιά και η ασχήμια της Αθήνας, οι έντονες αντιθέσεις της την γοήτευσαν. Ζώντας σε ένα άθλιο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο του παλιού ξενοδοχείου στο Μεταξουργείο, μαζί με άλλους "κράχτες", η Hoffman κρατούσε σημειώσεις για όσα βίωνε και παρατηρούσε και οι σημειώσεις εκείνες έγιναν το προσχέδιο αυτού του τρομερού μυθιστορήματος που κυκλοφορεί από τη σειρά Aldina -ένα ακόμα λογοτεχνικό διαμάντι που έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη εμβληματική σειρά των εκδόσεων Gutenberg.

"Οι Κράχτες" είναι ένα από τα μυθιστορήματα που -παρά τη μη γραμμική τους αφήγηση- διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας πρόταση. Εδώ όλα ξεκινούν με ένα θάνατο στην πολύ αρχή αλλά η Hoffman είναι μια τόσο δεινή αφηγήτρια και συγγραφέας που έχει πολλούς άσους στο μανίκι για το παρακάτω της ιστορίας (το παρελθόν, το παρόν, τα μελλοντικά υπονοούμενα).

Σαφώς πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικών στοιχείων  μυθοπλαστικό έργο βασισμένο στην εποχή που η Hoffman πρωτοήρθε στην Αθήνα και περιλαμβάνει τις εμπειρίες της ως δεκαεννιάχρονου κοριτσιού που τα έβγαλε πέρα ζώντας σε μια επικίνδυνη περιοχή του αθηναϊκού κέντρου, ζώντας στα άκρα, μαζί με / ανάμεσα σε σχεδόν συνομηλίκους της - λαθρεπιβάτες της γης και του κόσμου.

Αθήνα, 1988. Ένα ζευγάρι νεαρών Άγγλων, ο μαύρος μποξέρ και ποιητής Μάιλο και ο λευκός αλκοολικός Τζάσπερ δουλεύουν ως κράχτες για το ξενοδοχείο Olympos, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, με αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους δωρεάν διαμονή και ελάχιστο οικονομικό κέρδος. "Τσιμπάνε" ανυποψίαστους τουρίστες από τον σταθμό των τραίνων και τους φέρνουν ως πελάτες στο παρακμιακό ξενοδοχείο. Θα συναντήσουν την - νεόφερτη στην Αθήνα- Αμερικανίδα Μπράιντι (alter ego της Cara Hoffman) και θα την βάλουν στην "ομάδα" τους για να δουλέψει μαζί τους.  Η αγάπη τους για την αντισυμβατική ζωή και τη λογοτεχνία θα τους ενώσει.  Ο Μάιλο, ο Τζάσπερ και η Μπράιντι θα σχηματίσουν στον τρεμάμενο προσωπικό τους χάρτη μια έρημο σε τριγωνικό σχήμα, θα γίνουν ένα τρίγωνο που θα αποβεί καθοριστικό και μοιραίο για τις ζωές τους.

Οι Κράχτες: μαύρα πουλιά σε σύρματα σκουριασμένα με το προνόμιο της πνευματικής ελευθερίας στα φτερά τους. Ελεύθεροι και κυνηγημένοι, "τις νύχτες που κοιτάν τον ουρανό, ένα άστρο σαν φτερό θαλασσινό παράξενα παιδεύει το μυαλό τους".*
 
Πίνουν, μεθούν, λειτουργούν εν θερμώ, θυμούνται, λησμονούν, διψούν για το φως του κόσμου που ακόμα δεν τους (ε)ξημέρωσε, κάνουν σχέδια τα οποία βουλιάζουν σαν παιδικά χάρτινα καραβάκια μέσα σε ωκεανούς αλκοόλ.

Είναι νέοι, αμφισβητίες, μποέμ, ονειροπόλοι, πεζοί και ποιητικοί, τρυφεροί και βίαιοι, περιμένουν να συμβεί κάτι, κάτι ν' ανθίσει μέσα απ' τις στάχτες κι απ' τα σκουπίδια.

Αρνούνται θεσμούς και κοινωνικές συμβάσεις. Είναι σημαδεμένοι από τη μέσα τους φθορά, απ' του κόσμου τη φθορά, των επαναστάσεων το αίμα τ' άδικο., από το "εδώ" και το "πουθενά". Είναι αντιρρησίες, λογικοί και παράλογοι, παράτολμοι, μοναχικοί, γήινοι και τόσο απόκοσμοι, συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες και σε μια τρομοκρατική επίθεση.

Η ιστορία ξεκινά από το παρόν (κοντινό, μακρινό, τι σημασία έχει;) και από τον θάνατο του Τζάσπερ μια εβδομάδα πριν η Μπράιντι επιστρέψει στην Αθήνα, (προφανώς οι κρίκοι της αλυσίδας που συνέδεαν τους Κράχτες, κάποια στιγμή έσπασαν και οι δρόμοι τους πήραν διαφορετικές κατευθύνσεις) κι από εκεί ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας που κινείται μπρος αλλά και πίσω. Η εξιστόρηση δεν είναι ευθύγραμμη, μετακινείται στο χρόνο, σε τρεις διαφορετικές αφηγηματικές οδούς και σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.
 
Το ένα κομμάτι της αφήγησης (σε πρώτο πρόσωπο) αφορά στιγμές από τα παιδικά χρόνια της Μπράιντι στην Αμερική και στο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και το οποίο διαμόρφωσε ως ένα βαθμό την προσωπικότητά της.
 
Το δεύτερο κομμάτι (επίσης σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενικού και πληθυντικού αριθμού) σχετίζεται με το διάστημα που η Μπράιντι ήταν στην Αθήνα μέλος της ομάδας των κραχτών.

Το τρίτο μέρος, με αφήγηση που μετατρέπεται σε τριτοπρόσωπη, λαμβάνει χώρα χρόνια αργότερα και ακολουθεί την πορεία του Μάιλο που έχει φύγει από την Αθήνα και από το παρελθόν του ως κράχτης κι έχει βρει καταφύγιο σε ένα μικρό ελληνικό νησί, σε ένα δανεικό σπίτι, με τα βιβλία του, με θέα το γαλάζιο, το γκρίζο και το διάφανο κενό της θάλασσας, υπό τον ήχο των κυμάτων.

Η Hoffman, με απόλυτη ισορροπία και δεξιοτεχνικές κινήσεις, με ζωντάνια και ακρίβεια, δημιουργεί μια σφιχτοδεμένη, καλοζυγισμένη πλοκή σε τρεις αφηγηματικούς δρόμους, ιχνηλατεί με απίστευτη ευαισθησία τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της, ζωντανεύει μια όχι πολύ μακρινή εποχή ,τόσο αθώα αλλά και σκληρή ταυτόχρονα, και παραδίδει ένα σημαντικό σύγχρονο μυθιστόρημα κινηματογραφικής αισθητικής και τεράστιας αφηγηματικής δομής και δύναμης.

Το πρωτότυπο εδώ, στους "Κράχτες", είναι ότι έχουμε μεν ένα λογοτεχνικό έργο -γραμμένο από ξένο συγγραφέα-που η δράση του εκτυλίσσεται στην Ελλάδα αλλά δεν είναι ένα μυθιστόρημα - ύμνος στην ελληνική ομορφιά, στα ειδυλλιακά τοπία, στους καλοκαιρινούς έρωτες με φόντο αιγαιοπελαγίτικα ηλιοβασιλέματα με τουρίστες ξέγνοιαστους που ερωτεύονται και τραγουδούν ύμνους για την αγάπη κάτω από το φως του φεγγαριού.

Εδώ οι έρωτες είναι καταδικασμένοι, εδώ υπάρχουν σκιές, εδώ υπάρχει ζωή στο περιθώριο, εδώ οι ήρωες ζουν εν μέσω καύσωνα, παρανομίας, παρακμής, διαρκών μετακινήσεων, φόβου, απόγνωσης που καταβροχθίζει την παραμικρή υποψία ελπίδας. Οι ήρωες τρέχουν ("Running", είναι ο τίτλος στο πρωτότυπο), έρχονται, φεύγουν (με δυσκολίες επικοινωνίας, τα κινητά και το διαδίκτυο δεν υπήρχαν ακόμα) γυρεύοντας κάτι απ' τον χαμένο εαυτό τους, διψασμένοι γι' αυτό που ακόμα δεν είδαν και δεν άγγιξαν.

Από τα ωραιότερα μυθιστορήματα της τρέχουσας χρονιάς. Αισθαντικό, δυνατό, γλυκόπικρο κείμενο γραμμένο τεχνηέντως από την Cara Hoffman -η οποία μοιράζει τον χρόνο και τη ζωή της μεταξύ Νέας Υόρκης και Εξαρχείων- , που είχε την τύχη να πέσει στα επιδέξια μεταφραστικά χέρια του Παναγιώτη Κεχαγιά.
 
Ένα μυθιστόρημα - ύμνος στην ελευθερία άνευ όρων, στη νιότη και στο τραγούδι της μέσα στο πέρασμα του χρόνου, στα ναυαγισμένα όνειρα, με ένα αφηγηματικό σύμπαν σαν καταραμένη και καταπραϋντική μεταμεσονύχτια προσευχή. 
 
 
Εκδόσεις  Gutenberg / σειρά  Aldina

 
* (στίχοι του Νίκου Γκάτσου)

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Κωνσταντίνος Μουσούλης, Το προφίλ της Αν-Μαρί

 
Κωνσταντίνος Μουσούλης, Το προφίλ της Αν-Μαρί

Με ένα δυνατό λογοτεχνικό ντεμπούτο συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό ο Κωνσταντίνος Μουσούλης. Πρωτοεμφανιζόμενος μεν στο εγχώριο λογοτεχνικό πεδίο, με ένα πλουσιότατο βιογραφικό δε, με ένα σημαντικό επαγγελματικό προφίλ και με ήδη επιτυχημένη παρουσία στο χώρο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου , οπότε πριν καν την έκδοση του παρόντος πρώτου του αποτυπώματος στην ελληνική πεζογραφία, ο Μουσούλης έχει ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στις λεωφόρους της γραφής και της οθόνης.

Γιoς πασίγνωστης και αγαπητής δημοσιογράφου - ερευνήτριας, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταγράψει την προσωπική του πορεία αθόρυβα και με λαμπρά αποτελέσματα. Σπούδασε σκηνοθεσία, σενάριο και μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, έχοντας στο ενεργητικό του 18 ταινίες μικρού μήκους και έχει αποσπάσει περίοπτα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Έζησε για χρόνια στο Λος Άντζελες όπου και δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής Homeric Pictures, διδάσκει υποκριτική στο φακό σε δραματικές σχολές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, επιμελείται σενάρια για το σινεμά και την τηλεόραση.

Πολυσχιδής, ανήσυχος, με ενσυναίσθηση, ταλαντούχος, πολυπράγμων, χαμηλών τόνων, με ευθύβολο βλέμμα στ' ανθρώπινα, στο παρόν και στο μέλλον.

Με το πρωτόλειο μυθιστόρημά του "Το προφίλ της Αν - Μαρί", από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης μάς παραδίδει ένα έργο που διαβάζεται απνευστί και προσφέρει στον αναγνώστη μπόλικη τροφή για σκέψη. Ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ κινηματογραφικής αισθητικής και ροής, με τα στοιχεία του ρεαλισμού και της φαντασίας να συμβαδίζουν και με κύριο θέμα του την μάστιγα της εποχής μας: τον εθισμό μας στα κοινωνικά δίκτυα, την διατήρηση /διαχείριση της ψηφιακής μας εικόνας και προσωπικότητας, την εμμονή μας να γινόμαστε αρεστοί -μετρώντας αντιδράσεις-, τον ναρκισσισμό μας, τη ζωή έτσι όπως καταλήξαμε ψηφιακά να τη ζούμε μέσα σε / πίσω από μια οθόνη πληκτρολογώντας εμμονικά και πλάθοντας μια ειδυλλιακή εικόνα του εαυτού και του βίου μας.

Η δράση του μυθιστορήματος είναι τοποθετημένη στο Λος Άντζελες και πρωταγωνίστρια είναι η Αν - Μαρί, μια νεαρή γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει celebrity μέσω του διαδικτύου. Λόγω μιας δερματοπάθειας που την ταλαιπωρεί, η Αν - Μαρί διατηρεί ένα αίσθημα κατωτερότητας για την εμφάνισή της, παρόλα αυτά όμως είναι δυνατή και διαθέσιμη να κατακτήσει μια θέση στον πολύβουο και ανταγωνιστικό κόσμο της βιομηχανίας του θεάματος. Προέρχεται από μια πρώην πλούσια οικογένεια (πρώην, γιατί οι γονείς της έχουν χωρίσει άρα και οι δρόμοι, τα μοιράσματα) και έχει δημιουργήσει μια σειρά ρούχων με την επωνυμία Farfalla (ιταλική λέξη, σημαίνει "πεταλούδα" στα ελληνικά) μαζί με μια φίλη της και προωθεί τη σειρά μέσα από το προφίλ που έχει φτιάξει στη φημισμένη πλατφόρμα Watch me.

Από τη μια, η εμφάνισή της τής προκαλεί ένα μόνιμο άγχος και από την άλλη η λαμπερή της ψηφιακή εικόνα στο διαδικτυακό της προφίλ γίνεται μια λίμνη στα νερά της οποίας η Αν - Μαρί ως άλλος Νάρκισσος, καθρεφτίζεται και αυτό που αντικρίζει την κολακεύει, και  ερωτεύεται τον εκτυφλωτικό της αντικατοπτρισμό.

Στη ζωή της Αν - Μαρί μπαίνει ο μυστηριώδης και θανάσιμα γοητευτικός Ντέιβιντ Γκράαμ, ιδρυτής της πλατφόρμας Watch me, ο οποίος της υπόσχεται ότι θα συμβάλλει να βγαίνει ακόμα μια αψεγάδιαστη η ψηφιακή της εικόνα σε βίντεο και φωτογραφίες και, άρα, με την ομορφιά της θα μπορεί να πετύχει όσα έχει στο μυαλό της. Της προτείνει να γίνει το νέο πρόσωπο του Watch me, κι έτσι η φήμη της Farfalla να εκτιναχθεί στα ύψη, οπότε η ίδια θα βγάλει αμύθητα κέρδη, θα συναναστρέφεται με διάσημους, θα αποκτήσει εκατομμύρια followers, θα πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλα περιοδικών, θα είναι καλεσμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές .

Όχι φυσικά χωρίς αντάλλαγμα: για να συμβούν όλα τα παραπάνω, η Αν - Μαρί θα πρέπει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Watch me.

Μεγάλο το δέλεαρ. Η Αν - Μαρί αρχικά ενθουσιάζεται, άλλωστε αυτά είναι που επιθυμεί. Κι ακολουθούν ένα σκοτεινό δωμάτιο κι ένα άγγιγμα στην κρυστάλλινη καρδιά του Watch me και η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα!

Όσο η εικόνα της Αν - Μαρί τελειοποιείται, φωτογραφία τη φωτογραφία, βίντεο το βίντεο, τόσο η πραγματική της εικόνα "τσαλακώνεται", αλλοιώνεται. Όσο πιο διάσημη γίνεται , τόσο ο ψυχικός της κόσμος ραγίζει και αρχίζει να καταρρέει. Ενώ όλα δείχνουν αστραφτερά και τέλεια, ουσιαστικά αυτό που τα κάνει να λάμπουν δεν είναι η λάμψη της δημοσιότητας αλλά μια ύπουλη φωτιά που εξαπλώνεται σταδιακά κι έπειτα ανεξέλεγκτα.

Με απλά εκφραστικά μέσα, με σφιχτοδεμένη πλοκή, χωρίς ίχνος διδακτισμού, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης μεταφέρει τον μύθο του Νάρκισσου και την ιστορία του Ντόριαν Γκρέι στο σήμερα και σκαρώνει ένα εκρηκτικό σκοτεινό θρίλερ που διαβάζεται ως εκτενής κοινωνικός σχολιασμός για την αλήθεια, το ψεύδος, την απάτη και την αυταπάτη των καιρών μας, για τον μαζικό και ατομικό μας εθισμό στα social media που εξαπλώνεται σαν μεταδοτική απειλητική ασθένεια , για την ατομική και συλλογική μας ανάγκη για αποδοχή, θαυμασμό, αγάπη και αναγνώριση -διάρκειας μιας ανάσας- , για το αλόγιστο ξόδεμά μας σε πόζες, ακκισμούς, δηλώσεις, υπερβολές, φιλοδοξίες της στιγμής, διεκδίκηση προσοχής, για την καταμέτρηση των likes και των θετικών εγκωμιαστικών σχολίων που δρούν ως επούλωση ανοιχτών τραυμάτων και χαϊδεύουν παρηγορητικά ήττες, μοναξιές σαν σκόρπια φύλλα στον άνεμο, πικρές παραδοχές και κενό απροσμέτρητο.

Μια έντιμη, αξιοπρόσεκτη και αξιανάγνωστη πρώτη λογοτεχνική κατάθεση το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Μουσούλη που η ιστορία του είναι καθρέφτης της εποχής μας και των ανθρώπων της, του "εδώ" που λαχταρά να βρεθεί "αλλού", του "εκεί" που λοξοδρομεί, της απώλειας στιγμών και έμπρακτων συναισθημάτων.
 
 
Εκδόσεις Καστανιώτη