Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Χάλιντ Χαλίφα, Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά

Χάλιντ Χαλίφα, Ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά

Τα μέλη μιας διαλυμένης οικογένειας επανενώνονται για την εκπλήρωση μιας επιθυμίας. Κι ένα βαν σε μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων και εμποδίων από τη Δαμασκό προς την Αναμπίγια. 

Τρία αδέρφια με χωριστούς δρόμους και παιδικές αναμνήσεις σαν πλάνα παλιάς ασπρόμαυρης ταινίας, ξαναβρίσκονται υπό τη συνθήκη του θανάτου του πατέρα τους. Εκείνος, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ζητά από τον μικρότερο γιο του Μπούλμπουλ να τον θάψουν στα γνώριμα χώματα του χωριού του, πλάι στις στάχτες της αδερφής του.

Ο Μπούλμπουλ συναντά τα αδέλφια του, Χουσέιν και Φάτιμα, και τους πείθει να εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του γονιού τους.

Κι έτσι ξεκινά το ταξίδι, μια επικίνδυνη αποστολή μέσα σε μια χώρα πολέμου και συντριβής, με μυρωδιά καπνού και θανάτου.

Μέσα στο όχημα επικρατούν αμήχανες σιωπές, ένας αργός χορός αναμνήσεων για ό,τι πια δεν υπάρχει κι ένας υπόκωφος ήχος ψυχολογικών αναμετρήσεων. Ο καθένας είναι βυθισμένος σε αδιέξοδες σκέψεις ενώ οι σκιές της οριστικής αποξένωσής τους τρεμοπαίζουν.

Έξω από το όχημα, μαίνεται άγριος πόλεμος και άγριο πένθος. Οι εικόνες φρίκης δεν έχουν τέλος: παντού πτώματα, μέλη σκορπισμένα, ρούχα σκισμένα, συντρίμμια και ρημαγμένα τοπία. Η πορεία του βαν διακόπτεται συχνά από τα οδοφράγματα και τους εξονυχιστικούς ελέγχους των στρατιωτών. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια δοκιμάζονται, το παρελθόν γίνεται Θηρίο που βγάζει φωτιές ενώ το πτώμα του πατέρα αποσυντίθεται λίγο λίγο. Οι αναμνήσεις από παλιές ζωές και κρυφούς έρωτες, μια φλεγόμενη γυναίκα και μια ερωτική εξομολόγηση σαν μπουκέτο τριαντάφυλλα που ταξιδεύει στην επιφάνεια ενός ποταμού, είναι συμπληρωματικές εικόνες μέσα σε εκείνες της απόγνωσης. 

Η τραγωδία της σύγχρονης Συρίας, όπου ο θάνατος είναι ζόρικη δουλειά, σε ένα συγκλονιστικό road novel που συνομιλεί ξεκάθαρα με το θρυλικό "Καθώς ψυχορραγώ" του Φώκνερ.

Η μετάφραση της Αγγελικής Σιγούρου αποδίδει στο μέγιστο βαθμό την κορυφαία γραφή του Χαλίφα.


Μετάφραση: Αγγελική Σιγούρου
Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου