Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Τάσος Αλεξιάδης, Ξύπνα με πριν φύγεις (Ιστορίες βιβλιοϋπαλληλικής τρέλας)

Τάσος Αλεξιάδης, Ξύπνα με πριν φύγεις (Ιστορίες βιβλιοϋπαλληλικής τρέλας)

Ο τόπος: Αθήνα. Κεντρικό βιβλιοπωλείο "Κομητεία", στην οδό Γαληνού, τρισέγγονου του Ασκληπιού.
 
Οι πρωταγωνιστές: ο Τάσος (αφηγητής των ιστοριών) και η Βούλα, συνάδελφοι - ήρωες- άνθρωποι που μετακινούνται μπρος πίσω στα όρια της αντοχής.

Οι δευτεραγωνιστές: πελάτες του βιβλιοπωλείου.

Ένας πρόλογος που από την πρώτη του αράδα προκαλεί χαμόγελα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δεκαπέντε ιστορίες όπου, ενώ οι εποχές τρέχουν με ταχύτητα, οι πρωταγωνιστές, Τάσος και Βούλα, παραμένουν πιστοί στο πόστο τους και στο καθήκον εξυπηρέτησης πελατών. Οι αντοχές δοκιμάζονται όταν οι πελάτες ζητάνε περίεργα βιβλία, λένε λάθος τίτλους, γίνονται αγενείς, απειλητικοί ή είναι αναποφάσιστοι. Κι ενώ η υπάλληλος Βούλα τραγουδάει για να ξορκίσει το  κακό, ο υπάλληλος Τάσος βιώνει το δράμα του επικοινωνείν και κάνει χιούμορ για να αντέξει ό,τι δεν αντέχεται.

Οι ατάκες του, με φωνή On και Off, σε ερωτήσεις και απαιτήσεις πελατών είναι σε πρώτο επίπεδο σπαρταριστές και γεννάνε τρανταχτά γέλια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σκιτσάρουν με λεπτές αποχρώσεις προβληματισμό για τον κόσμο που ζούμε.

Όσοι αναγνώστες εργάζονται στο χώρο των βιβλιοπωλείων και διαβάσουν αυτές τις ευφυώς γραμμένες ιστορίες, θα ταυτιστούν απόλυτα με πρόσωπα και καταστάσεις, θα μπουν επακριβώς στη θέση των πρωταγωνιστών. Οι αναγνώστες εκτός χώρου θα απολαύσουν μια εξαιρετική συλλογή χρονογραφημάτων για το παρασκήνιο του τι σημαίνει να εργάζεται κανείς σε ένα τομέα που φαντάζει ονειρικά πλασμένος.

Χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, ο Αλεξιάδης τραβά την κουρτίνα, ανοίγει παράθυρα και αποκαλύπτει τη θέα: φιγούρες, ευτράπελα και στιγμές ελληνικού παραλόγου.

Χιούμορ, ψυχή και συγκίνηση για το γκροτέσκο της καθημερινότητας με μυρωδιά βιβλίου.
 
 
Εκδόσεις Εκάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου